Google ha començat a utilitzar els mòbils amb sistema operatiu com una eina alternativa per ajudar a detectar terratrèmols, convertint el 'telèfon intel·ligent' en un "mini sismògraf" mitjançant l'ús dels seus sensors.

La major part dels telèfons intel·ligents disposen de sensors com els acceleròmetres, que poden detectar senyals que indiquen que s'està produïnt un terratrèmol, com ha explicat Google en un comunicat.

D'aquesta manera, a partir d'aquest dimarts, cada vegada que un telèfon Android detecti un senyal que s'identifiqui com a terratrèmol, aquesta s'enviarà, juntament amb la informació d'ubicació, als servidors del Sistema de Alertas de Terratrèmols d'Android, com es coneix a la iniciativa.

La companyia estatunidenca ha explicat que la velocitat dels senyals en un mòbil, pròxima a la de la llum, és major a la de la velocitat a la qual es propaguen els terratrèmols.

Aquesta tecnologia es completarà amb l'ús de l'aplicació del cercador de Google, amb la qual la companyia enviarà notificacions a la resta d'usuaris pròxims a la zona per a confirmar si han sentit el sisme.

A més, Google començarà a enviar alertes als usuaris de mòbils Android per tal d'avisar-los que es produirà un terratrèmol en els pròxims moments i amb instruccions per tal d'advertir-los que es posin a cobert.

Aquest sistema, que de moment només es troba disponible a Califòrnia (els Estats Units), envia les alertes basant-se en una xarxa física de més de 700 sismògrafs que mesuren l'activitat sísmica de la regió estatunidenca, una de les quals més terratrèmols registren de tot el país. Google espera estendre la funció a més regions en el futur.