Epic Games, l'empresa darrere 'Fortnite', ha presentat demandes contra Apple i Google després de la decisió dels dos colossos tecnològics de retirar de les seves respectives botigues d'aplicacions la del popular videojoc. Això s'ha produït en resposta a la introducció per part dels seus creadors d'un sistema de pagaments que permetia als jugadors realitzar compres sense passar per la taquilla de les plataformes.

Tant Apple com Google recapten fins a un 30% de tots els ingressos i compres realitzades a través d'App Store i Google Play, acció que ha estat denunciada com a excessiva pels desenvolupadors d'aplicacions. Epic Games va decidir introduir aquest dijous un mecanisme de compres dins de 'Fortnite' que eludia aquesta obligació, oferint a més descomptes respecte de les tarifes d'Apple, la qual cosa va motivar el bloqueig de l'aplicació a la botiga del gegant de Cupertino.

Si en el cas de la demanda contra la companyia de la poma Epic Games recorda el famós anunci del llançament del primer Macintosh d'Apple l'any 1984, que en referència a l'obra de George Orwell es presentava com la fi del monopoli exercit llavors per IBM, en la denúncia contra Google el desenvolupador de videojocs esmenta el lema 'Don't Be Evil' (No siguis dolent) amb el qual el popular cercador es va donar a conèixer l'any 1998.

D'aquesta manera, Epic Games acusa a Apple i Google de dur a terme pràctiques monopolístiques a les seves botigues i pràctiques contràries a la competència en entorns com Android i IOS.

"Apple s'ha convertit en el que una vegada va criticar: un gegant que busca controlar els mercats, bloquejar la competència i reprimir la innovació", afirma Epic Games en la demanda presentada contra la companyia de l'iPhone, a la qual acusa de ser "més gran, més poderosa, i més perniciosa que els monopolistes d'antany".

En el cas de Google, el desenvolupador de 'Fortnite' considera que aquesta companyia "ha relegat el seu lema a gairebé una ocurrència, i està femt servir la seva grandària per fer el mal als competidors, innovadors, clients i usuaris en una gran quantitat de mercats en els quals ha crescut fins a monopolitzar".

En una declaració als mitjans, Apple va destacar que Epic Games "va acceptar els termes i directrius de l'App Store lliurement", afegint el fet que els seus interessos comercials els portin ara a pressionar per un arranjament especial "no canvia el fet que aquestes pautes creen un camp de joc anivellat per a tots els desenvolupadors i fan que la botiga sigui segura per a tots els usuaris".

Per part seva, des de Google van explicar a 'The Verge' que la retirada de l'aplicació de Fortnite de la Play Store respon a una violació de les regles preestablertes.

"Pels desenvolupadors de jocs que trien fer servir Play Store, tenim polítiques consistents que són justes pels desenvolupadors i mantenen la botiga segura pels usuaris. Si bé 'Fortnite' roman disponible a Android, ja no podem fer-ho a Play perquè viola les nostres polítiques. No obstant això, agraïm l'oportunitat de continuar les nostres converses amb Epic i portar Fortnite de retorn a Google Play ", va indicar un portaveu.

Segons dades de la consultora Sensor Tower, només el mes de juliol 'Fortnite' va registrar 2 milions de descàrregues i va obtenir al voltant de 34 milions de dòlars (29 milions d'euros) en ingressos.