Un equip d'investigadors de la Universitat de Stanford (els Estats Units) ha creat la càmera digital amb major resolució fins al moment, capaç de produir imatges de fins a 3.200 megapíxels (MP), una qualitat tan alta que es necessiten 378 televisors 4K per a mostrar-la.

La càmera digital està composta per un total de 189 sensors d'imatge individuals, cadascun d'ells de 16MP, controlats per nou dispositius de càrrega i distribuïts en 21 unitats quadrades denominades 'racks', més quatre addicionals que no s'empren per a labors d'imatge.

Segons han explicat els seus autors, els investigadors del departament d'Energia de SLAC -sigles del Laboratori Accelerador Nacional de Stanford-, l'objectiu d'aquest sistema és utilitzar-lo per a la futura cambra de l'observatori espacial Vera C. Rubin, situat aa Coquimbo (Xile), com recull la web de notícies de la universitat.

La nova tecnologia és capaç de produir les imatges de 3.200MP en una sola presa, i aquestes tenen 3.200 milions de píxels, amb una grandària cada píxel de 10 micres i una variació del focus de no més del dècim de l'ample d'n cabell humà.

Amb més de 61 centímetres d'alt, la lent focal supera àmpliament en grandària a la mitjana d'un sensor d'imatge convencional (3,5cm). Amb això és capaç de capturar una porció del cel equivalent a 40 llunes completes i detectar objectes 100 milions de vegades més tènues que els visibles a simple vista.

A més de necessitar-se 378 televisors 4K per a mostrar els 3.200MP al complet, aquesta resolució és suficient per a veure una pilota de golf a una distància de 24 quilòmetres (15 milles), cosa que s'espera que resulti útil per a recerques astrofísiques.