luminació 'ray tracing', imatge 4K o 60 imatges per segon són alguns dels avanços tècnics que han arribat amb la nova generació de consoles. La millor manera de descobrir-les és a través dels seus videojocs i els seus personatges, dels vikings d' 'Assasin's Creed' al nou i prometedor 'Spider-Man'.

La Xbox Sèries X i la PlayStation 5 van començar a arribar als salons de tot el món aquesta setmana, encara que la de Sony només ha desembarcat als Estats Units, al Japó i Mèxic, i ho farà a Espanya, Europa i Llatinoamèrica el 19 de novembre.

Els nous dispositius arriben acompanyats per una nova fornada de nous títols, que tracten d'aprofitar totes les seves noves prestacions. A continuació seleccionem cinc dels més destacats.

"Astro's PlayRoom"

Asobi Team és un petit joc de plataformes, carregat d'humor i tendresa. Ve preinstal·lat en la consola Ps5, i és tota una oportunitat per tal de passar una bona estona al costat dels seus petits robots i descobrir totes les possibilitats del DualSense, el nou comandament de la consola, que explota al màxim la tecnologia hàptica.

El nou comandament compta amb un sistema de vibració hàptic molt precís, que transmet si el robot camina sobre aigua, si plou o si camina sobre fang. La consola també ofereix resistència i augmenta el detall de sensacions com, per exemple, quan es produeix l'acció de tirar d'una corda cap endarrere.

El joc és un petit homenatge als seguidors de PlayStation i a les seves consoles més antigues, amb picades d'ullet amagades en cada cantonada. El jugador haurà de recol·lectar monedes, escalar una muntanya convertit en un robot amb forma de mico o simplement passejar mentre es creua amb altres petits robots que juguen, canten o fan alguna malifeta.

'Marvel's Spider Man: Miles Morals'

És el primer gran joc dissenyat per a la nova generació de consola (només per a Ps5 i Ps4). També és una oportunitat per poder ressaltar els punts forts d'aquesta bateria de novetats: els temps de càrrega menors, la il·luminació 'ray tracing', els 60 fotogrames per segons o la qualitat 4K.

El 'ray tracing' és un complex sistema de renderització que permet veure la llum amb gran realisme. En els primers minuts de la nova història del superheroi aràcnid, un jove Miles Morals surt del metre en plena vesprejar i la llum es reflecteix en la seva cara, la seva roba i les llums dels cotxes, amb una nitidesa i un joc de llums i ombres sorprenent.

Encara que la definició dels detalls gràfics es veu millor en una televisió d'última generació, les 60 imatges per segon -el cinema només té 24 per segon- que ofereixen les noves consoles aconsegueixen que el desenvolupament del joc sigui molt més fluid, i que saltar de gratacel en gratacel sigui tota una experiència.

El nou Spider-Man és Miles Morals, un personatge afroamericà i llatí, que va néixer amb la presidència d'Obama i que reflecteix una història actual dels Estats Units; aborda qüestions com la importància de la comunitat, de creure en un mateix i en la bondat de l'ésser humà, a més de, com no, aconseguir derrotar al mal i salvar Nova York.

'Gears 5'

L'últim lliurament d'aquesta saga de trets de Microsoft es va llançar l'any passat, però la companyia ha introduït una sèrie de millores de cara al llançament de la Xbox Sèries X. Mancant una exclusiva per a aquesta nova consola, el joc és un dels millors per tal de descobrir les possibilitats del dispositiu.

'Gears' és una saga plena de testosterona, però en el seu últim lliurament va donar un petit gir i va arribar amb una protagonista dona, Kait Diaz; és un títol molt cinemàtic que millora sensiblement amb imatges 4k i l'increment de fotogrames per segon.

Els detalls de les explosions en les batalles, els efectes meteorològics de les escenes en el desert o les simples espurnes d'una motoserra quan xoca amb l'acer es veuen ara amb més vivor que en la Xbox One.

Aquesta saga és, juntament amb 'Halo', un dels vaixells insígnies de Microsoft i està inclòs en la seva Game Pass, el model Netflix de subscripció de la companyia amb el qual vol guanyar la batalla de la nova generació.

'Tetris Effect Connected'

Aquest nou joc és reconegut per diverses generacions però arriba ara a la nova consola Xbox Sèries X completament transformat. Es tracta de l'última creació de Tetsuya Mizuguchi, un desenvolupador conegut per crear experiències sensorials i amb un llarg currículum de jocs marcats per la música i la llum.

El joc comença com una sòbria partida de Tetris de les de tota la vida, amb una imatge del trencaclosques sobre un fons fosc i amb un sol to de color per a, més endavant, anar transformant-se a poc a poc, fins a acabar convertint-se en una experiència marcada pel contrast de colors i música vibrant.

Es tracta d'un joc de fàcil entrada per a un públic de tots els nivells, amb una manera cooperativa (d'1 a 3 jugadors) i competitiu que es pot jugar en línia o en manera local.

'Assassin's Creed: Valhalla'(Ps5 i Xbox Sèries X)

És una de les sagues amb més seguidors del món -ha venut més de 140 milions de còpies- i ja està disponible per a les dues noves consoles. En aquesta ocasió, el jugador es posa en la pell d'Eivor, una fera llegenda que dirigeix la invasió vikinga de la fosca Anglaterra del segle IX.

Cada lliurament de la reeixida saga històrica d'Ubisoft està ideada per a poder passar hores i hores recorrent etapes de la història, els escenaris i els passatges de la qual són minuciosament recreats per a l'ocasió; el nou lliurament no defrauda en aquest sentit.

El jugador podrà triar si el seu personatge és un home o una dona, i es dedicarà a saquejar, explorar, forjar aliances a base de força o diplomàcia mentre se submergeix en les entranyes d'una de les societats de navegants que més interès ha cobrat en els últims temps.