"És el futur". Així es refereix Margarita Fernández al petit robot que des de fa dos mesos li fa companyia a casa seva. Misty II és un robot dissenyat per l'empresa lleidatana Grup Saltó que ha estat convivint i ajudant Fernández en el marc d'una prova pilot engegada per l'Ajuntament de Barcelona per millorar les condicions de vida de la gent gran. Segons explica Fernández, de 75 anys, la principal funció del robot és fer companyia a persones grans que viuen soles i recordar-los tasques quotidianes. "És molt important perquè a les persones grans se'ns obliden coses i el seu objectiu fonamental és recordar-te qüestions que et fan falta al teu dia a dia, com medicaments que has de prendre o l'hora d'anar a dormir", relata des de casa seva.

Misty II és un robot desenvolupat per l'empresa lleidatana Grup Saltó que ha estat cedit a tres usuaris de Drets Socials per veure com funciona en un entorn real. La prova pilot, que té com a principal objectiu estudiar fins a quin punt un dispositiu tecnològic d'aquest tipus pot ajudar a millorar l'atenció que reben les persones grans que viuen soles a casa seva, estava previst que comencés el febrer del 2020 i es pretenia fer-la en una vintena de llars diferents. Amb la pandèmia totes aquestes previsions es van endarrerir i de moment s'ha fet en tres cases diferents, tot i que es planeja provar-ho durant les pròximes setmanes en una desena llars més.

Margarita Fernández és una de les tres persones que de moment ha conviscut amb un ARI (Assistent Robòtic Intel·ligent) i assegura que l'ha ajudat molt i li ha fet la vida "més agradable". "El futur és aquest, esperem que doni bon resultat", confia. Fernández subratlla que se li ha fet fàcil el canvi i s'hi ha adaptat ràpidament.

De fet, el contacte amb el robot és ben senzill: quan s'activa, es dirigeix a un punt concret del menjador des d'on pot detectar on és la seva interlocutora, es presenta i li pregunta com està. Les seves funcions no acaben aquí, però, i també li fa recordatoris com ara cites mèdiques, quan ha de prendre's medicaments o bé l'hora d'anar a dormir.

Al seu torn, Fernández també li pot fer preguntes diverses, com per exemple quin temps fa o qüestions de coneixement general, que el robot és capaç de respondre. Un cop ha acabat la interacció, Misty II torna al seu punt base, on es carrega.

"Ha estat una experiència impressionant de veritat, és molt interessant el que fa i la manera com ajuda les persones que es troben soles; hi he estat dos mesos de prova i em sento molt contenta", afirma Fernández. Per a ella l'experiència ha estat "molt positiva" i l'ha ajudat a "millorar el ritme de vida", i confia que se'n puguin beneficiar altres persones en situacions similars.

Prova pilot

Fernández ha estat una de les tres persones de Barcelona que ha participat en la prova pilot. Aquest projecte és una de les aplicacions pràctiques sorgides de la convocatòria del repte 'Com millor la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia', llançat pel Mobile World Capital Barcelona. El projecte ha rebut 100.000 euros per comprovar la seva eficàcia en un entorn real.Afectació del coronavirus

Segons l'Ajuntament, inicialment estava previst que fins a una vintena llars poguessin participar en la prova pilot, amb quatre robots que anirien canviant de casa cada dos mesos. Amb la pandèmia, però, s'ha endarrerit molt els terminis i de moment només s'ha fet a tres cases. L'Ajuntament assegura que aquesta primera prova pilot es farà en una desena de llars en total, i més endavant s'ampliarà fins a 50 persones grans que visquin soles.

En aquests casos també s'intentarà integrar-hi més dispositius digitals perquè actuï com a assistent personal universal i a la vegada tingui funcionalitats terapèutiques adaptades a cada situació personal particular. Es calcula que aquest projecte tindria un pressupost addicional d'uns 180.000 euros.

A Barcelona hi viuen 350.000 persones de més de 65 anys, 90.000 de les quals viuen soles.