Twitter començarà a operar en la ‘dark web’ per esquivar la censura a Rússia. La xarxa social nord-americana va anunciar aquest dimarts que llançarà una versió disponible per al navegador encriptat Tor, amb el qual permetrà als ciutadans russos continuar accedint a la plataforma, tot i que a través d’unes vies més complicades.

Divendres passat, l’organisme rus que regula les telecomunicacions (Roskomnadzor) va anunciar que prohibia l’accés a Facebook al país i restringia l’accés a Twitter com a resposta al bloqueig d’aquestes plataformes al canal RT i l’agència Sputnik, els dos mitjans controlats pel Kremlin. Tant Facebook com Twitter van prendre aquesta mesura pressionats per la Unió Europea (UE).

El servei de Twitter a la xarxa Tor està disponible a través d'aquest enllaç. Tot i que a la xarxa social ja s’hi podia accedir des d’aquest navegador privat resistent a la censura, la nova versió anunciada aquest dimarts permet reforçar la privacitat i protecció dels usuaris que vulguin continuar utilitzant la plataforma sense témer per represàlies personals per exposar la seva opinió.

La ‘dark web’ o internet fosca és una xarxa que opera per sota de la xarxa global i que està xifrada, cosa que permet augmentar l’anonimat i la privacitat dels continguts que s’hi exposen. Tot i que és coneguda per ser el lloc on opera el mercat negre i on es venen serveis com atacs cibernètics, pornografia infantil o el tràfic d’armes, la seva privacitat també permet als ciutadans d’estats totalitaris superar la censura digital i accedir a informació prohibida pel règim.

Repressió informativa a Rússia

Això pot ser especialment útil a Rússia, on el Kremlin ha aprovat una llei que castiga amb fins a 15 anys de presó els que difonguin «informació falsa», un concepte flexible en el qual es pot fer encaixar tot allò que molesti Moscou. L’executiu rus està redoblant els seus instruments de repressió per intentar domar l’opinió pública, imposar el seu relat i evitar que les protestes en contra de la seva guerra contra Ucraïna es propaguin pel país.