Ben aviat podràs utilitzar el mòbil mentre voles. La Unió Europea (UE) permetrà que les aerolínies ofereixin l’última tecnologia 5G en els seus avions, així com altres generacions anteriors de connexió a la xarxa, de manera que els passatgers podran utilitzar els seus dispositius i realitzar trucades mentre volin.

Dijous, la Comissió Europea (CE) va actualitzar les seves decisions sobre l’espectre per a les comunicacions mòbils a bord d’aeronaus. «El 5G permetrà oferir serveis innovadors a les persones i oportunitats de creixement a les empreses europees. El cel ja no és un límit quan es tracta de les possibilitats que ofereix la connectivitat superràpida i d’alta capacitat», va celebrar el Comissari de Mercat Interior, el francès Thierry Breton.

D’aquesta manera, els passatgers europeus podran utilitzar els mòbils, tauletes i ordinadors portàtils «al màxim de la seva capacitat i característiques» mentre volen, de la mateixa manera que poden fer-ho a terra.

Adeu al mode avió

Aquesta nova possibilitat posarà fi al mode avió. Actualment, totes les aerolínies demanen als seus clients que activin aquesta funció en tots els seus dispositius electrònics, una mesura de seguretat per evitar qualsevol d’interferència que pugui perjudicar l’avió i fins i tot provocar un accident aeri.

Des del 2008, la Comissió reserva determinades freqüències per a les comunicacions mòbils als avions. Això ha permès que certes companyies aèries prestin serveis de missatgeria, trucades o ús de dades. D’altres ja permeten als passatgers poder connectar-se a una xarxa Wi-Fi durant el vol previ pagament. La decisió de Brussel·les d’aquest dijous aplana el camí perquè es desplegui de forma generalitzada la tecnologia 5G, que permetrà una connexió a la xarxa molt més ràpida i amb menys latència.