Codis

Aquesta és la contrasenya més utilitzada a Espanya aquest 2022

Recreació del codi que genera contrasenyes per a un sistema informàtic

Recreació del codi que genera contrasenyes per a un sistema informàtic / El Periódico

Redacció/Estela Martín

Dates de naixement, noms de mascota, nom i DNI... Aquestes podrien ser unes de les contrasenyes més utilitzades pels usuaris a Espanya, però no s’acosta ni al pòdium de codis més utilitzats. La cosa és més simple, i va sobre combinacions de números molt fàcils d’endevinar.

Així ho assegura la companyia de ciberseguretat ESET, que ha donat a conèixer aquest dijous un informe de NordPass amb el llistat de contrasenyes més utilitzades pels usuaris al nostre país, que no difereixen gaire de les del 2021.

En concret, la contrasenya més utilitzada a Espanya aquest 2022 ha sigut 123456, seguida de 123456789, i totes dues podrien desxifrar-se en només un segon. La tercera seria ‘swing’, una clau que també els ciberdelinqüents tenen al principi de la seva llista de possibles contrasenyes per poder esbrinar-la en tan sols sis segons.

«Si comparem aquesta llista amb la de l’any passat, es veuen pocs canvis (el 2021 la més utilitzada va ser 12345); destaca especialment l’entrada al tercer lloc de la paraula ‘swing’, que trenca la seqüència de contrasenyes numèriques que pràcticament copen el top 10 del llistat».

Entre les 10 primeres, a més de «swing», hi ha la paraula «contrasenya», que ocupa el lloc 9.

Altres contrasenyes comunes

A l’ampliar el top de les contrasenyes triades més enllà del lloc 10, es torna a comprovar com abunden aquelles relacionades amb ciutats com Barcelona, València, Madrid i alguns equips de futbol associats.

A més, apareixen molts noms com Andrea, Alejandro, Cristina, Estrella, Carlos o Carmen, sense oblidar paraules i frases comunes com a «tequiero», «patata» o «gratis».

Per desxifrar Barcelona es necessita un segon; per a Madrid dos minuts (per a Reial Madrid un segon); per a València tres hores; per a «patata» dos minuts, igual com per a «carmen», «pepito» o «sarita».

«Vist això i sabent que molts usuaris tendeixen a utilitzar contrasenyes febles i, a més, reutilitzar-les en múltiples serveis, fa anys que es ve proposant abandonar aquest mètode d’autenticació i substituir-lo per altres de més eficaços i segurs», assenyala Josep Albors, director d’investigació i conscienciació d’ESET Espanya.

«L’autenticació biomètrica és una cosa a què ens hem acostumat, especialment en dispositius mòbils, i té moltes paperetes per ser una ferma candidata a substituir les contrasenyes tradicionals», tot i que no és l’única alternativa.

Mentre arriben noves opcions, cal aplicar mesures de seguretat addicionals, insisteix. I la manera més senzilla en el dia d’avui consisteix a afegir una autenticació multifactor, de manera que, per accedir a un dels nostres serveis ‘online’ no només s’hagi de proporcionar un usuari i una contrasenya, sinó també un codi generat d’alguna manera o una verificació per un tercer, explica l’expert.