Eclosió de la IA

Artistes denuncien programes d’Intel·ligència Artificial per violar els seus drets d’autor

La demanda col·lectiva acusa tres empreses que utilitzen Stable Diffusion de basar-se en les obres extretes d’internet sense consentiment dels autors per generar les seves pròpies creacions

Lo que genera Stable Difussion cuando le pides: "astronauta surfeando el cielo de Barcelona con el estilo de Salvador Dalí"

Lo que genera Stable Difussion cuando le pides: "astronauta surfeando el cielo de Barcelona con el estilo de Salvador Dalí" / Stable Difussion

Carles Planas Bou

L’expansió de tota tecnologia genera sempre danys col·laterals. És el que està passant ara amb la proliferació i popularització de sistemes d’Intel·ligència Artificial (IA) capaços de crear imatges i textos partint de les peticions dels usuaris. Divendres passat, un grup d’artistes va demandar tres companyies que utilitzen l’eina Stable Difussion per crear art digital acusant-les de vulnerar els drets d’autor.

Stable Difussion és un ‘software’ d’IA llançat al mercat l’agost del 2022 per l’empresa Stability AI. Aquesta popular eina està programada per crear tota mena d’imatges a partir d’una descripció en text que fa l’usuari sobre el que vol. Per exemple, si li demanem que ens dibuixi un astronauta surfejant el cel de Barcelona amb l’estil pictòric de Salvador Dalí crearà aquesta imatge. Per poder aconseguir-ho, Stable Diffusion s’entrena amb milions d’imatges que treu d’internet, aprèn les seves característiques i a reproduir aquests trets en creacions completament noves.

Tanmateix, part dels 5.000 milions d’imatges que extreu de la web són creacions d’artistes protegides pels drets d’autor. Uns drets que la IA estaria vulnerant. Així, la demanda col·lectiva presentada el 13 de gener a San Francisco assenyala les companyies d’art digital Stability AI, DeviantArt i Midjourney per lucrar-se mitjançant l’ús d’aquest programa. «Fins i tot suposant uns danys nominals d’1 dòlar per imatge, el valor d’aquesta apropiació indeguda seria d’uns 5.000 milions de dòlars», diu el comunicat de la litigació.

La demanda està encapçalada per les reconegudes artistes i il·lustradores gràfiques Sarah Andersen, Kelly McKernan i Karla Ortiz. «Les pràctiques poc ètiques de les empreses d’IA ara reben l’escrutini que mereixen del públic, els mitjans, els legisladors i, aviat, els tribunals», ha tuitejat aquesta última.

Les demandants al·leguen que el banc d’imatges que utilitza Stable Difussion inclou milers de milions d’obres artístiques lliures de drets, però també obres amb drets que no són respectats. És per això que demanen una compensació per l’ús il·legal de les seves creacions i pel «dany permanent» que els infligeix, però també per establir precedent per establir normes que regulin el funcionament de les anomenades IA generatives.

Getty Images també demanda

Aquest mateix argument és el que ha portat l’empresa de fotos d’arxiu Getty Images a demandar Stability AI. En un comunicat han assenyalat que el creador d’aquesta IA «va copiar i va processar il·legalment milions d’imatges protegides per drets d’autor». Els procediments legals ja s’han iniciat davant el Tribunal Superior de Justícia de Londres. «Utilitzen la propietat intel·lectual d’altres sense permís ni contraprestació per crear una oferta comercial de la qual es beneficien econòmicament», ha denunciat el seu director executiu, Craig Peters, al mitjà nord-americà ‘The Verge’.

Aquestes primeres demandes deixen clar que el desembarcament d’aquest tipus de sistemes creatius d’IA no serà un camí de roses. Com ja va passar a principis dels 2000 amb la música digital, aquest emergent sector pot trobar-se amb una batalla legal que forci l’aparició de normes perquè el món digital pugui continuar creixent sense violar els drets dels artistes.