El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va donar per finalitzat l'alliberament del dividend digital a Espanya després que, durant el dia d'ahir, es duguessin a terme les tasques tècniques d'apagada de les antigues freqüències. Aquest fet suposa que els canals de televisió ja només emetran per les freqüències definitives. El grau d'antenització a la finalització del procés d'alliberament del dividend digital, segons els informes que ha presentat la Federació Nacional d'Instal·ladors i Integradors de Telecomunicacions, podria arribar al 98%. Amb l'alliberament del dividend digital es compleix amb el mandat europeu d'alliberar la banda de 800MHz per a la tecnologia mòbil 4G.

El Ministeri va informar ahir en un comunicat que els ciutadans que hagin deixat de veure algun canal hauran de resintonitzar el seu televisor amb el comandament a distància. Si un cop realitzada aquesta operació adverteixen la pèrdua d'algun dels canals, caldrà trucar a un instal·lador registrat perquè adapti la seva antena col·lectiva. Un cop realitzada l'adaptació, es recuperaran tots els canals.

Les incògnites pendents

L'Associació d'Usuaris de la Comunicació (AUC) està preocupada perquè el procés d'alliberament del dividend digital "deixa encara algunes incògnites" per aclarir, després que s'hagi produït l'apagada dels canals de TDT ubicats a la banda que usarà la tecnologia 4G. En concret, l'associació assenyala en un comunicat enviat ahir que s'ha de clarificar "de manera immediata" si s'haurà de tributar o no per les subvencions que el govern donarà a les comunitats de propietaris per compensar la despesa derivada de l'adaptació de les seves antenes col·lectives, així com sobre les interferències causades als nous senyals de telefonia mòbils desplegades.