La història d'un jove basc que queda "atrapat" a Andalusia és l'eix central de l'argument de Allí abajo, la nova comèdia d'Antena 3, que arriba aquesta nit amb María León i Jon Plazaola de protagonistes, i amb un joc de contrastos entre el nord i el sud que recorda el recent èxit de la pel·lícula espanyola Ocho apellidos vascos. La sèrie, produïda per Plano a Plano, que s'estrena simultàniament a Nova i Neox, arrenca quan Iñaki (Plazaola), un home de 40 anys que no ha sortit mai del seu País Basc natal i que regenta la taverna familiar, ha d'acompanyar la seva mare en un viatge a Sevilla, on la dona tindrà un accident que la deixarà prostrada en un llit d'hospital.

A la capital andalusa, el jove basc coneixerà Carmen (María León), la cap d'infermeres de la clínica, una dona enèrgica, passional i espontània que descol·locarà Iñaki, que es veurà obligat a romandre a Andalusia després de l'accident de la seva mare. L'actriu Carmina Barrios (Carmina o revienta), que representa la mare de la protagonista, forma part del "cor" de veïnes que posen color al barri sevillà on transcorre part de l'acció de la sèrie, que ha estat rodada en escenaris naturals de Sevilla i Sant Sebastià.

Un elenc experimentat

El repartiment de Allí abajo, sèrie dirigida per Iñaki Mercero, Joaquín Mazón i Jacobo Martos, inclou diversos actors que es van donar a conèixer en el programa d'humor de la televisió basca Vaya semanita. Entre aquests hi ha Ane Gabarain, Maribel Salas, Santi Ugalde, Iker Galartza i Oscar Terol. Aquest últim, guionista en el programa basc, també forma part de l'equip de guionistes de la ficció d'Antena 3, juntament amb Marta Sánchez, Olatz Arroyo i Natxo López. Completen l'elenc Mariano Peña (Aída), Gorka Aguinagalde, Alazne Etxebarria, Teresa Quintero, Mari Paz Sayago i Antonio Estrada, entre d'altres.

La sèrie competirà directament per l'audiència de la nit dels dimarts amb Aquí Paz y después Gloria, la c0mèdia de Telecinco protagonitzada per Antonio Resines i Antonio Molero, i també amb la tercera edició del concurs MasterChef, que La 1 de Televisió Espanyola estrenarà aquesta nit. La nova aposta de ficció d'Antena 3 arriba amb l'esperança de convertir-se en una de les grans revelacions de la temporada.