El periodista Xavier Vinader, especialitzat en periodisme d'investigació i que es va convertir en un símbol de la llibertat d'expressió durant la Transició espanyola, va morir ahir a Barcelona, als 68 anys, a causa d'una pneumònia, segons va informar el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Nascut a Sabadell el 1947, Vinader es va diplomar a l'Escola Oficial de Periodisme el 1973 i va ser membre de l'equip directiu del grup Zeta des del 1978, i president de l'ONG Reporters sense Fronteres fins al 1993. Vinader va ser corresponsal de La Vanguardia, Europa Press, El Correo Catalán, Tele/exprés i Món Diari, així com redactor de Por Favor, Primera Plana i Interviu, entre altres publicacions.

Des de l'inici de la seva carrera periodística, Vinader es va especialitzar en la investigació de trames del crim organitzat o sobre l'actuació de grups d'extrema dreta a l'Espanya de la Transició i la "guerra bruta" parapolicial. Després de la publicació el 1979 de dos reportatges sobre grups ultres al País Basc, ETA va assassinar dos dels esmentats en els articles, per la qual cosa va ser processat i el 1981 l'Audiència Nacional el va condemnar a set anys de presó per un delicte d'imprudència temerària professional, en considerar el tribunal que la banda va actuar motivada pels seus escrits.

La condemna de Vinader va originar una campanya de solidaritat per part de diverses forces polítiques i entre la professió periodística, i l'Associació de la Premsa de Barcelona i la secció espanyola de l'Institut Internacional de Premsa en van exigir l'indult. En ser condemnat, Vinader va optar pel camí de l'exili i no va tornar a Espanya fins al 1984. Després de passar gairebé tres mesos a la presó de Carabanchel, va ser indultat pel govern del PSOE.

Reaccions

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va lamentar la mort de Vinader, "referent del periodisme d'investigació", i en va elogiar la "lluita contínua" per la llibertat d'expressió. Homs va recordar que el compromís de Vinader en la denúncia de l'autoritarisme el va portar a publicar valuoses investigacions, sovint assumint un risc personal i professional

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar la capacitat de Xavier Vinader per "intervenir en la realitat, buscant la veritat", i també la seva "important contribució a la democràcia".