Grans cuiners, des d'Escoffier fins a l'actualitat, han creat plats memorables. Però el que té aspecte d'esdevenir el més popular de la breu història de les xarxes socials i gràcies a la televisió és el que s'ha batejat com a "León come gamba", del concursant Alberto Sampere, de la tercera edició del concurs de Televisió Espanyola Masterchef.

El benjamí del concurs de talents culinaris de La 1 de TVE i la seva injuriada elaboració s'han convertit en un fenomen de les xarxes socials entre missatges de crítica, de suport enfront de l'atac ferotge d'un jurat indignat i memes (imatges manipulades) que posen el "cap de lleó" als lleons del Congrés, a la font de l'Alhambra i en el també polèmic Eccehomo de Borja.

Aquest estudiant de Medicina de 18 anys va decidir, en la prova eliminatòria, en què s'exigia cuinar només amb ingredients vermells i grocs, "esculpir" en una patata bullida un cap de lleó, que va decorar amb pebrot i gambes. El resultat va ser un plat que podria haver creat un nen. La creació va desencadenar primer la ira del jurat, després, les llàgrimes de l'autor i el tema més comentat a les xarxes socials.

"Tot i que va dir que abandonaria la cuina i es tancaria dos anys sota d'un túnel, ara ja parla de crear un bloc de cuina, no descarta muntar un restaurant per a persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries i s'ho està passant bomba amb tots els memes", va dir ahir José de Isasa, director de Comunicació de Shine Iberia, la productora del programa.

Encara que també es va atacar la duresa dels jutges -Pepe Rodríguez, que sol ser el més benèvol, va dir que el seu plat era un "insult" al jurat i als 15.000 aspirants que s'havien quedat fora-, el concursant assumeix que la seva creació, no només pel seu aspecte sinó perquè, a sobre, va servir la patata gairebé crua, era de vermella directa.

Recuperat de l'esbroncada del jurat que el va portar a les llàgrimes, cosa que va commoure els molts espectadors de Masterchef i altres que, fins i tot sense veure-ho, li van donar suport, Sampere va escriure ahir a Twitter: "moltes gràcies a tots pel vostre suport i els homenatges. M'han arribat a la patata".