n El periodista i presentador de ràdio i televisió José María Íñigo Gómez (Bilbao, 1942) morir ahir a Madrid als 75 anys, segons va informar RNE a través del programa Un día cualquiera, presentat per Pepa Fernández i del qual Íñigo era col·laborador des del 2000.

El periodista basc va ser un dels rostres més populars de la televisió als anys 70 amb programes com Fiesta, Directísimo, Ritmo 70 o Estudio Abierto. Els espais eren de temàtica similar i Íñigo -amb el seu inconfusible mostatxo- alternava actuacions musicals amb entrevistes a personatges famosos. La seva experiència a la ràdio també era molt dilatada, sobretot en programes musicals com El Musiquero, El Gran Musical i els 40 principales. Igualment, Íñigo va ser el comentarista del Festival d'Eurovisió per a TVE entre els anys 2011 i 2017. Va rebre diversos premis, com l'Ondas al millor presentador de televisió (1971), el Premi ATV a la trajectòria professional (2011) i nombrosos TP d'Or com a millor presentador entre 1975 i 1984.

Els inicis periodístics de José María Íñigo van ser a Radio Bilbao i a la Gaceta del Norte. Als 18 anys, ja treballava al Servei de Reportatges Especials de l'Agència Efe i, posteriorment, es va traslladar a Londres, des d'on va col·laborar amb diversos programes musicals a la Cadena Ser. De tornada a Espanya, el seu debut a TVE va ser el 1968 a l' Último Grito, un espai que pretenia mostrar les tendències artístiques i musicals del moment. El 1972 va estrenar Estudio Abierto, que el va llançar definitivament a la fama i es va convertir en una de les icones televisives de l'Estat. El programa es va emetre fins al 1974 en una primera etapa, i del 1983 al 1985 en una segona. Després d'un període de silenci televisiu, Íñigo va reaparèixer a la petita pantalla amb Laura Valenzuela a Las Mañanas de Telecinco (1993-1994). A partir de llavors, i en aquestes darreres dues dècades, ha estat freqüent la seva aparició en diversos programes de varietats, concursos i reality shows.

Íñigo va publicar com a escriptor una vintena de llibres, va aparèixer en mitja dotzena de films a principi dels 70 ( A 45 revoluciones por minuto, Las gatas tienen frío o Terapia al desnudo) i va actuar en sèries de televisió com 7 vidas (2004) o Parte de tu vida (2014).