El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha adoptat quatre acords de continguts audiovisuals emesos per mitjans de comunicació arran de la presentació de diferents queixes, va informar el consell en un comunicat ahir, dimarts.

En el primer cas, el Grup de Periodistes Pi i Margall es va queixar que en una tertúlia del programa El suplement, de Catalunya Ràdio, tots els participants tenien la mateixa posició, i el consell -encara que ha destacat que el debat va acollir punts de vista rellevants- ha assenyalat que «podria haver aportat altres posicions contràries».

En el segon, el CAC va actuar d'ofici davant l'eventual difusió de dades personals i familiars del jutge Pablo Llarena al programa Tot es mou, de TV3, i ha conclòs que «no s'ha produït cap vulneració del dret a la intimitat personal i familiar del personatge a què es fa referència».

El tercer respon a una queixa de la Universitat Autònoma de Barcelona per l'espai Espejo Público, d'Antena 3, que va informar d'eventuals situacions de violència i assetjament al centre en vuit emissions, i conclou que la televisió «podria no haver actuat amb la diligència deguda conforme al principi de veracitat», que requereix fonts diverses i donar veu a posicions diferents, entre d'altres.

En el quart cas, davant una queixa de la Direcció General d'Igualtat de la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat per un eventual tracte discriminatori al programa Herrera en la Cope, el CAC ha considerat que no s'ha produït una vulneració de la normativa, però recorda al prestador l'existència de les «Recomanacions sobre el tracte de les persones LGBTI en els mitjans audiovisuals».

D'altra banda, membres i tècnics del CAC es van reunir ahir amb una delegació i l'Autoritat Nacional de Televisió (ANTV) de Colòmbia per analitzar el paper dels reguladors en el nou escenari audiovisual, entre altres qüestions.

En la trobada, a la seu del CAC, es va abordar com impulsar la Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d'Iberoamerica (Prai), una associació creada l'any 2010 i que inclou vuit autoritats reguladores d'Amèrica del Sud i Central, els consells audiovisuals de Catalunya i Andalusia, l'Entidade Reguladora para a Comunicaçao Social (ERC) de Portugal i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.