TV3 emetrà diumenge, 1 de juliol (22.05 h), el documental La guerra inacabada, un treball de memòria històrica sobre la guerra civil a Catalunya, amb una presència destacada de dos tràgics fets suriencs relacionats amb el conflicte. La presentació del documental va tenir lloc dilluns, 25 de juny, a Barcelona amb l'assistència de familiars, de l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, i altres membres de l'equip de govern municipal.

Els dos fets suriencs recordats a La guerra inacabada són l'afusellament de Can Maçana (1939) i l'assassinat d'Alfons Bransuela (1937). La descripció dels dos esdeveniments suriencs de la guerra civil tenen el suport d'imatges de la vila i de la reconstrucció dels fets. En el cas de l'afusellament de Can Maçana, també s'hi esmenten els treballs dels darrers anys per intentar localitzar la fossa on van ser enterrades les víctimes. Els suriencs entrevistades en el documental són Albert Fàbrega i Enfedaque, i Carme Alsina i Jordana.

La guerra inacabada , presentat pel periodista Antoni Tortajada, que amb Joan Gallifa també n'és codirector, és una producció de Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de la productora Som Batabat i la col·laboració del departament de Justícia de la Generalitat.

L'objectiu del documental és explicar les històries humanes que hi ha al darrere d'algunes de les fosses de morts de la guerra civil, amb els testimonis de familiars i el suport d'historiadors, antropòlegs, arqueòlegs i genetistes. A més dels fets de Súria, La guerra inacabada recorda episodis esdevinguts al Soleràs (les Garrigues), el Perelló (Baix Ebre), Cassà de la Selva (Gironès) i Prats de Lluçanès (Osona).

La presentació del documental va tenir lloc en una sala de la Filmoteca de Catalunya, que es va omplir amb familiars de les víctimes, representants institucionals i mitjans de comunicació. El director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchís, va explicar que el documental mostra «per què val la pena» seguir buscant les fosses, per identificar les víctimes i enterrar-les dignament. A Catalunya hi ha 5.063 famílies que encara busquen familiars desapareguts durant la guerra o la postguerra.

En la presentació de La guerra inacabada també es va fer un reconeixement al conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors de la Generalitat Raül Romeva, ara empresonat, pel seu suport a l'elaboració del documental