n El programa 30 minuts (21.55 h, TV3) repassa avui les claus del bon moment que viu la petita industria de les cerveses artesanes. Les restes de la primera cervesa europea s'han trobat a Catalunya. Avui, aquesta beguda torna a escriure un altre capítol de la seva història, al nostre país. Un episodi que, d'alguna manera, ja s'havia viscut. Però, s'està en aquest moment en plena revolució de la cervesa artesana o simplement s'han posat els fonaments perquè es produeixi? El centenar de noves fàbriques de cervesa artesana han arribat per quedar-se? Com reaccionen les grans cerveseres que fins ara dominaven el mercat?

Als Estats Units la revolució de la craft beer va començar als anys 80 i avui encara s'obren quatre cerveseries noves cada dia. Ho explicarà Ken Grossman, fundador de la mítica Sierra Nevada. Un altre observador del panorama cerveser mundial, l'escriptor Stephen Beaumont, apunta que Catalunya lidera el moviment cerveser a l'Estat espanyol.

Han seguit Beaumont i alguns dels millors escriptors i periodistes cervesers del món mentre visitaven microcerveseries de tot Catalunya i maridaven amb cervesa plats de cuina catalana als millors restaurants del país. Aquest grup d'experts han estat convidats per l'Agència de Turisme de la Generalitat amb l'objectiu de promocionar el turisme cerveser català a tot el món.

L'equip del 30 minuts ha entrevistat el gironí Jordi Roca, el pastisser del Celler de Can Roca. Aquest restaurant té una carta amb una setantena de cerveses de tot el món, una de les quals és una col·laboració entre el Celler i Ales Agullons, una microcerveseria del Penedès. Allà, Carles Rodríguez deixa la cervesa fermentant i envellint en botes en contacte amb llevats naturals. Aquesta fermentació espontània és la mateixa amb què es va produir la primera cervesa europea fa 6.400 anys. Se'n van trobar les restes a la cova de Can Sadurní, a Begues, des d'on parla Pablo Martínez, arqueòleg director del CIPAG.