16 de octubre de 2018
16.10.2018

«Sense ficció» ofereix una radiografia de l'autisme a Catalunya

?El programa de TV3 estrena el documental «Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)»

15.10.2018 | 23:26

n Aquesta nit, a les 21.55 h, el programa Sense ficció de TV3 estrena el documental Peixos d'aigua dolça (en aigua salada), del manresà Marc Serena i Biel Mauri, que ofereix una reflexió sobre l'autisme a Catalunya. La prevalença del trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA) és cada vegada més alta. A Europa, es diagnostica en una de cada 100 persones i als Estats Units, en una de cada 59. Malgrat això, encara no se'n saben les causes i segueix sent motiu d'estigma i incomprensió. El documental retrata la situació de les persones amb autisme a Catalunya a partir de seguir el dia a dia d'en Marc, de 10 anys, la Mariona, de 23, i les seves famílies.

En aquest treball hi han participat uns quants dels millors especialistes del país, com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (Hospital Clínic), Mario Montero (càtedra d'Autisme de la Universitat de Girona) i María Díez-Juan (Hospital Sant Joan de Déu). Es tracta d'una reflexió sobre quina resposta es dona des de les escoles, centres de salut i des del món laboral, on la taxa de desocupació és del 85%.

Tot seguit, el programa emetrà el documental d'Alison Priestley Tornar a caminar, que explica la història de Darek Fidyka, que després d'una revolucionària operació pot caminar amb ajuda d'unes pròtesis i un caminador. Fidyka és el primer pacient al món que ha rebut aquest tractament revolucionari. S'enfrontava a tota una vida en cadira de rodes després que el van apunyalar per l'esquena.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook