El programa de TV3 Sense ficció estrena aquesta nit, a les 21.55 h, Buscant l'oremus, un documental de producció pròpia dirigit per Montserrat Besses, amb realització de Pere López, que penetra en el món de les propietats de l'Església per intentar explicar els motius que han portat aquesta intitució a inscriure al seu nom desenes de milers de béns immobles a tot l'Estat entre el 1998 i el 2015. El treball explica els mecanismes que ha seguit l'Església per inscriure al Registre de la Propietat milers d'immobles gràcies a la llei i d'acord amb uns privilegis que venen d'antic.

Hi ha un volum immens d'edificis de culte que molta gent considerava patrimoni col·lectiu i que ara són de propietat privada. Buscant l'oremus aporta respostes de totes les parts implicades: bisbats, ajuntaments, particulars, entitats de defensa del patrimoni, registradors de la propietat i experts en dret civil. Però també han estat significatives les negatives a participar en el programa, com la de la Conferència Episcopal Espa-nyola o la del ministeri de Justícia.

El documental mostra com l'Església, però sobretot particulars i ajuntaments, s'han capbussat en documents antics, arxius i cadastres per trobar la memòria patrimonial d'esglésies parroquials, capelles, cementiris o places, i argumentar la propietat dels béns.