Txell Bonet, companya del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, veu que, tot «i les nombroses irregularitats» del procés judicial contra el procés de Catalunya, hi haurà una sentència en contra a l'Estat espanyol però caldrà recórrer a instàncies europees, perquè entén que tampoc no es resoldrà en revisions judicials del Tribunal Constitucional. La periodista, locutora i guionista va participar dimecres al vespre als diàlegs del cicle Cosmògraf.

La sala del Casino va ser insuficient per acollir tothom qui hi va assistir i es va habilitar un segon espai per seguir les paraules de Bonet, que va ser entrevistada pel periodista de Regió7 i president de la Demarcació de Periodistes de la Catalunya Central, Enric Badia.

Bonet, que va admetre que té poc temps per a les seves tasques professionals i per a projectes com les representacions poètiques per l'alta dedicació a la causa del seu company, va exposar la seva manera particular de viure el conflicte de Cuixart, i sentir-se feliç en les circumstàncies que hi hagi, que avui són les de privació de llibertat. Va explicar que Cuixart, com a pres, no ha tingut cap tipus de benefici, que només el pot anar a veure els caps de setmana i que la principal esperança que té Cuixat - i la mateixa Bonet- és que «el procés judicial servirà per mostrar al món com és la justícia espanyola». Va dir que la vista al Tribunal Suprem s'hauria de celebrar les primeres setmanes del 2019 i va reclamar que el judici garantís el senyal en directe de televisió perquè «tothom hi tingui accés».

De l'empresonament de Cuixart va explicar que intenta mantenir l'equilibri entre la seva vida privada i pública i, malgrat la presó, «construïm una família amb el que tenim». Cuixart i Bonet havien estat pares del seu fill l'abril del 2017, i el nen pràcticament només ha conegut el seu pare a la presó.

Bonet va parlar del procés i de les irregularitats judicials, però sempre amb una mirada en positiu. Va dir: «No compto els dies de presó sinó els que falten per a la llibertat» i «és millor sortir amb la veritat que sortir ràpid». En aquest sentit, va agrair el suport rebut per la ciutadania i, especialment, a Cuixart, que la va preparar per a un camí d'espera llarg. Malgrat que pot semblar una contradicció, «el Jordi ha trobat la llibertat a la presó. Ha decidit ser feliç malgrat el que li passi. Ell em diu que és feliç i jo el comprenc».