El programa 30 minuts de TV3 estrena avui el reportatge La glacera de Saúl. La crònica tracta sobre un agricultor i guia de muntanya peruà, Saúl Luciano, que lluita contra una companyia alemanya que, amb les emissions de CO2 de les seves centrals tèrmiques, està produint el desgel de dues glaceres que podrien inundar Huaraz, la ciutat on viu. Saúl explica que fins fa tres anys amb prou feines havia sortit mai dels Andes peruans, però va ser l'any 2015 quan, acompanyat pels activistes de l'ONG Germanwatch, es va desplaçar a Alemanya per denunciar l'empresa elèctrica RWE. El motiu va ser que Saúl va

veure en perill la seva casa, família i les tres hectàrees on cultiva patates, blat de moro i blat.

Segons un treball de la Universitat de Texas que es va divulgar fa quatre anys, coincidint amb la cimera del clima que es va fer a Lima, el volum del llac Palcacocha, que és a 20 quilòmetres d'Huaráz, s'ha multiplicat per trenta els últims 40 anys. I la causa d'aquesta crescuda és l'acceleració del desgel de les dues glaceres entre els cims de l'Alpamayo, el Chopicalqui i l'Huascarán, a la serralada Blanca. Segons la revista científica Canvi climàtic, basant-se en un estudi de l'any 2013, l'empresa elèctrica RWE és un dels contaminadors més grans globalment i, per tant, un dels principals responsables del retrocés de les glaceres andines.

Saúl demana que RWE pagui el 0,47% de les obres de drenatge de l'estany que recull l'aigua de les glaceres i de la modernització de la presa per impedir que el desglaç acabi en un desastre. Es tracta de només 20.000 euros, una quantitat insignificant per a una empresa que factura uns 33 milions d'euros anuals i que defensa que ha invertit milions d'euros en millores.

La decisió dels tribunals alemanys, que han acceptat la demanda, podria ser un precedent de cara a futures demandes per accions que afavoreixen l'escalfament global. Ara s'està a l'expectativa que els experts determinin si l'empresa està produint el desgel de la glacera de Saúl.