L'associació LiberPress ha donat a conèixer els guanyadors dels premis que busquen reconèixer les persones i associacions que, des de diferents àmbits, lluiten per la defensa dels drets humans i les llibertats. En l'edició d'enguany, destaquen noms de la periodista i cooperant Lisa Lovatt-Smith, el director de cinema i guionista Radu Mihaileanu, el poble sahrauí, l'organització Women's Link Worldwide per «obrir camins per a les dones» o el músic mexicà León Chávez Teixeiro. El lliurament dels 21ns premis Liberpress serà el 20 de setembre.

Els Premis LiberPress, concedits per l'associació LiberPress i la Diputació de Girona, atorguen nou guardons i premien persones, col·lectius o associacions que lluiten pels drets humans i la llibertat des de diferents àmbits com la cooperació, al literatura, el cinema, la música o l'ecologia.

La guanyadora del Premi LiberPress és la periodista Lisa Lovatt-Smith. Durant quinze anys editora de la revista Vogue, el 2002 va abandonar el món de la moda i es va traslladar a Ghana, on va crear l'ONG OAfrica, dedicada a atendre els nens més necessitats.

El guanyador del Premi Liberpress Catalunya és el poble sahrauí per la seva «lluita valenta per la independència i la llibertat del Sàhara Occidental».

El Premi LiberPress Joëlle Stinkess de Cançó és enguany per al músic mexicà León Chávez Teixeiro, per la seva immensa carrera professional, en què ha creat i cantat cançons «compromeses amb la llibertat, la rebel·lia, la defensa de tots els vulnerables i, molt especialment, de les dones».

L'organització internacional Women's Link Worlwide rep el premi LiberPress Camins per ser una organització que ha procurat obrir camins per a les dones i ser necessària no només per a les dones, sinó per a tota la humanitat.

El Premi LiberPress Associacions és per a la Fundació Crisálida i Jacinto Marqués Mancho per la seva unió, convivència, enginy i generositat, per un projecte pioner, que fan tirar endavant a força d'imaginació i esforç: un veritable exemple per a tots.

El Premi LiberPress Cinema és per a Radu Mihaileanu per ser un cineasta d'una «extremada humanitat i compromís», i per utilitzar la seva sensibilitat, emocions, capacitat poètica i humor.

El Premi LiberPress Literatura Ramón Chao és per Nuccio Ordine, per la seva gran obra i treball tant en el camp filosòfic, literari, històric com assagístic.

El Premi LiVerdPress és per a SEO BirdLife (Societat Espanyola d'Ornitologia), associació fundada el 1954 sense ànim de lucre i declarada d'utilitat pública que es dedica a la protecció, difusió i promoció de les aus. El premi se li atorga per la seva llarguíssima i meravellosa trajectòria, plena de denúncia, professionalitat, eficàcia i compromís pel medi ambient, representat especialment per les aus.

Enguany el Memorial LiberPress és per a Berta Cáceres, líder indígena hondurenya, feminista i activista mediambiental; que va cofundar COPINH (Consell Cívic de les Organitzacions Populars i Indígenes d'Hondures), com a reconeixement per la seva lluita, per la justícia i els pobles oprimits. Va morir en aquesta noble lluita.