El Parlament va aprovar ahir per unanimitat una proposició de llei que obliga que els presidents i membres del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) i del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) siguin escollits per majoria de dos terços a la cambra.

La modificació ha eliminat la possibilitat que es pugui elegir aquests membres amb majoria absoluta. La proposició de llei amplia de sis a set els membres del govern de la CCMA i, en canvi, redueix de sis a cinc els del CAC. Tots els membres hauran d'estar subjectes al règim retributiu dels alts càrrecs de la Generalitat i s'imposa la paritat. A partir d'ara, s'haurà de convocar un procediment públic per escollir els directors de TV3 i Catalunya Ràdio.

També s'ha aprovat que els setze membres del Consell Assessor de Continguts i Programació de la CCMA hauran de ser escollits per la majoria de dos terços del Parlament sense opció tampoc a una segona votació. Aquest sistema d'elecció parlamentària serà aplicable a les renovacions de càrrecs pendents de fer en el moment que entri en vigor la iniciativa, segons estableix el mateix text de la proposició. El text va arribar al debat del ple amb un total de sis esmenes de Cs, CatECP i la CUP que van ser rebutjades.

Durant el debat previ a la votació els grups van celebrar que la modificació de la llei sigui una realitat. El diputat de Cs David Mejía va aplaudir que «s'arribi a bon port» després de tres legislatures intentant-ho. Va apuntar que és important perquè en democràcia és «intolerable» el grau d'intervenció governamental «que han hagut de suportar els professionals de la comunicació pública».

La diputada de CatECP Marta Ribas va demanar «no fer trampes al solitari» va sol·licitar als grups mantenir el consens en l'elecció dels nous membres. Ribas va dir que amb aquesta mesura es combat la contrareforma del 2012 de CiU i PP i es garanteix el «pluralisme» i la «veracitat» que han de tenir els mitjans públics.

El diputat del PSC David Pérez va recordar que TV3 cada vegada té «menys» seguidors a Catalu-nya. Un fet que té «conseqüències lingüístiques, cíviques, culturals, econòmiques i periodístiques». Des de la CUP, Natàlia Sànchez va demanar perfils professionals «menys partidistes» per al govern de la CCMA i el CAC.