Fa uns dies, els presidents de de l'Associació de Mitjans d'Informació i de la Confederació Empresarial d'Hostaleria d'Espanya van signar un acord, segons es va informar, per «fomentar la tornada a la normalitat de la ciutadania, promovent accions que afavoreixin la recuperació de l'hàbit de la lectura de la premsa als locals destinats a l'hostaleria, ja siguin bars, pubs, cafeteries, hotels o restaurants». Les dues entitats van destacar que «no hi ha constància de cap prohibició» que impedeixi recuperar aquest hàbit.

Conselleries de Salut de diferents governs autonòmics s'han pronunciat en el mateix sentit. Per exemple, segons la direcció general de Salut Pública de la Xunta de Galícia, «la disponibilitat de premsa escrita per als clients dels establiments de restauració col·lectiva no està expressament prohibida per les normes de desescalada». El director general, Andrés Paz-Ares Rodríguez, també afirma que «la mateixa Organització Mundial de la Salut i les publicacions científiques actuals recorden que la infecció per coronavirus es produeix principalment a través de l'aire, cosa que fa gairebé impossible que tingui lloc a través de superfícies poroses, com el paper».

L'OMS ha qualificat d'«infinitament insignificant» el risc de contagiar-se pel fet de tocar un exemplar de diari que ha estat en mans d'altres persones. Investigacions científiques que han portat a terme les universitats de Brochum i Greifswald, a Alemanya, han conduït a el mateix resultat: el paper, pel fet de ser porós, és una de les superfícies més resistents i la seva exposició a la contaminació és pràcticament «ínfima».

L'Associació Internacional de Mitjans d'Informació (INMA), per la seva banda, ha recordat que «mai hi ha hagut un incident documentat en el qual la covid-19 hagi estat transmesa per un diari, revista, carta impresa o paquet imprès, segons els principals metges i científics del món», entre els quals cita, a més dels pertanyents a l'OMS, la revista científica Journal of Hospital Infections, el National Institute of Allergy and Infectious Diseases dels Estats Units. i el John Innes Center.

Sens dubte, ben aviat l'evidència s'imposarà sobre l'alarmisme derivat de la lògica preocupació davant d'allò que és desconegut, que és pròpia dels primers moments de l'epidèmia però ja no de les actuals certeses, i els diaris tornaran a acompanyar el cafè i la pasta de l'esmorzar, si és que uns clients més matiners no se'ns han avançat.