Aquesta nit, a partir de les 22.05 a TV3, el programa 30 minuts estrena la producció pròpia On és la sida?, un reportatge d'Esther Llauradó i Víctor Díaz en què es podrà veure com, mentre el coronavirus ocupa les nostres vides, l'1 de desembre es torna a celebrar el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, la que va ser la gran pandèmia de finals del segle XX i que encara segueix matant un milió de persones cada any, especialment a l'Àfrica. Igual que ara, fa 40 anys un virus desconegut posava el món en alerta. A diferència del coronavirus, afectava només el «pitjor» de la societat: homosexuals i drogoaddictes. Més tard, però, el món es va adonar que, com en tots els virus, qualsevol persona podia morir per la sida.

A Catalunya, 33.000 persones conviuen amb el virus. Moltes ho mantenen en la intimitat. Dir-ho públicament, especialment en entorns laborals, no és habitual. Encara s'arrossega el relat dels anys 80, l'estigma social. Els que han acceptat participar en el reportatge expliquen el seu dia a dia. No s'ha aconseguit la vacuna, però, en canvi, el primer món compta amb tractaments antiretrovirals que han transformat el que era una malaltia mortal en una infecció crònica controlable. Avui, les persones que viuen amb el VIH poden tenir una esperança de vida normal. Per aquest motiu, molta gent ha perdut la por a infectar-se amb el virus.

Alguns es van infectar als anys 80-90 i, contra tot pronòstic, van sobreviure. Aquesta serà la primera generació que envelleixi amb el VIH. Pateixen els efectes dels anys de convivència amb el virus i la toxicitat de les primeres medicacions. Avui, el VIH es transmet majoritàriament al món occidental per relacions sexuals entre homes. Les persones que es tracten amb medicació antiretroviral tenen la càrrega viral indetectable i no poden transmetre la malaltia. I, a més, des de fa un any, l'aprovació de la profilaxi preexposició, la PrEP, una mena de píndola preventiva, ha suposat una revolució. Qui se la pren no es pot infectar del VIH. El reportatge, però, posa l'accent en un fenomen que procupa cada vegada més als experts: el chemsex, unes sessions en què es fan servir drogues per potenciar i allargar les relacions sexuals, sense protecció.