La nevada que ahir va afectar les comarques de l´extrem nord del país en indrets poc habituals com Sagàs o Avià, entre d´altres, va dificultar la mobilitat per diferents carreteres catalanes. Al matí va ser obligatori circular amb cadenes en 25 carretres del Pirineu i Prepirineu, en comarques com l´Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya i el Berguedà. A la tarda, aquesta xifra es va reduir a 12 vies, segons el Servei Català el Trànsit. A la demarcació de Barcelona la majoria van ser del Berguedà. Les vies afectades van ser la BV-4031 entre Toses i la Pobla de Lillet; la BV-4241 entre Berga i Capolat; la B-400 entre Guardiola de Berguedà i Gósol, i la continuació d´aquesta fins a Tuixent, la C-563; l´accés a Vallcebre que és la B-401; la B-402 entre Guardiola i la Pobla; la C-26 entre Olot i Borredà; i la GI-400 a Alp, entre d´altres.

D´altra banda, l´Ajuntament de Berga va decidir activar el pla d´emergències per nevades a les 4 de la tarda d´ahir. Els responsables polítics i tècnics del consistori es van reunir quan van veure que la neu començava a prendre als carrers de la ciutat. Per evitar mals majors es va decidir actuar encara que la capa de neu que hi havia era molt prima i va fer inútils les tasques de la pala que té el consistori per netejar carrers. La feina també va consistir a tallar al trànsit l´accés sud de l´hospital comarcal Sant Bernabé, que té molt pendent, tot i que s´hi va tirar potassa i era transitable. L´accés al centre es va restingir al vial nord, ja que té menys desnivell. També es va tallar l´accés al pàrquing superior del centre sanitari per evitar accidents. Així mateix es va tallar de forma provisional un tram del carrer de l´Harmonia fins a la placeta de l´Om perquè alguns cotxes tenien dificultats per circular-hi. Operaris de les brigades municipals hi van escampar potasa i ja es va tornar a obrir al trànsit. També va caldre actuar al carrer de Ramon Vinyes, que té un desnivell molt pronunciat.

A banda d´aquesta actuació, avui, a primera hora del matí, el consistori mobilitzarà un dispositiu de 50 persones amb maquinària municipal i d´empreses privades contractades expressament per escampar potassa en diferents zones del nuli urbà. L´objectiu prioritari és garantir l´accés als serveis bàsics com l´hospital comarcal Sant Bernabé, l´ambulatori, els bombers o altres zones d´emergències, així com als diferents centres escolars de la població. Anit, la sergent en cap de la Policia Local, Fina Vizuete, declarava a aquest diari que «el que ens preocupa són les glaçades que pugui fer a la nit». Les temperatures al llarg de la jornada d´ahir ja van ser fredes i la responsable policial donava per fet que aquesta nit glaçaria. El nucli urbà de Berga té una orografia accidentada, amb carrers amb forts desnivells que es converteixen en un perill quan neva o glaça.