Els processos de concentració editorial que es donen a Barcelona afecten el sector, però no desanimen els entusiastes editors de les nostres comarques, que arriben a Sant Jordi amb el catàleg farcit de novetats. Dimecres a les parades de llibres hi haurà molts títols facturats a la capital, molts de signats per autors àmpliament promocionats. Però també ocuparan el seu lloc les novetats de vuit segells de la Catalunya central que fan de la qualitat i la diversitat el seu tret distintiu.

Angle no ha renunciat mai a la seva manresanitat i s´ha guanyat un lloc entre les grans editorials independents del país. Per a aquest Sant Jordi, hi ha confiança en la tercera novel·la de Lluïsa Forrellad, Retorn amarg, i en Autoretrat, una aportació a l´Any Rodoreda que firmen Abraham Mohino i Mònica Miró. El llibre inclou material inèdit de l´escriptora. Angle també busca la complicitat del públic lector amb el PackAmor, un conjunt de tres llibres de petit format (Carles d´amor a la monja portuguesa, de Mariana Alcoforado; Diari d´un home de cinquanta anys, de Henry James, i Els diaris d´Adam i Eva, de Mark Twain) al preu de 22,50 euros.

Publicacions de l´Abadia de Montserrat defuig el llibre en el seu vessant mediàtic i dóna veu a treballs i estudis sobre la cultura i altres aspectes del país. Es poden destacar d´aquest Sant Jordi el treball de Frederic Barberà sobre Baltasar Porcel; la reedició revisada de l´Esbós biogràfic del comte, abat i bisbe Oliba, d´Eduard Junyent; l´estudi sobre lespintures murals romàniques de les valls d´Àneu, de Montserrat Pagès, i dos llibres sobre la història de Catalunya del segle XX, El carlisme català durant la Segona República Espanyola (1931-1936), de Robert Vallverdú, i De la guerra civil, l´exili i el franquisme (1936-1975).

Edicions de l´Albí, des de Berga, manté la bandera de l´heterogeneïtat, amb edicions molt ben treballades. Tot i que va sortir fa uns mesos, el recull poètic de mossèn Climent Forner s´erigeix com el principal valor del segell per a aquest Sant Jordi. El llibre de viatges de Santiago Riera també és una aposta forta de L´Albí. La Patumaire, per la seva part, ha fet un salt endavant i posa a la venda ni més ni menys que vuit títols, entre els quals un nou conte infantil de la Patum.

L´editorial santvicentina Farell repeteix la fórmula que tan bons resultats li ha donat: cultura popular, cuina i excursionisme. I un títol a seguir, El rei Jaume I El Conqueridor, entre la història i la llegenda, de l´especialista JoanSoler i Amigó. Zenobita, a Manresa, continua confiant en la biografia de Joan Vilanova duta a terme per Pere Sobrerroca i Francesc Comas.

Al Baix Nord conviuen dues iniciatives. Adesiara, des de Martorell, s´ha proposat enriquir la bibliografia de clàssics de tots els temps en llengua catalana. Converses de meuques, del sofista Llucià de Samòsata, n´és un exemple. A Collbató, La Guineu tradueix La cripta dels caputxins, de Josep Roth, i Nit transfigurada, de Libuse Moniková.