Avui agafa el vol cap a l´Havana després de vuit mesos confinada a Manresa. I frisa per fer-ho!. Allí l´espera la família, sobretot, les seves dues filles, la gran, Stephanie, de 20 anys i la petita, Kmila, de 8. La ballarina cubana Sobeida Angulo Aguilera, nascuda el 1975, va arribar a la capital del Bages el 12 de gener. La seva intenció era passar-hi dos mesos, fent turisme, i convidada a casa d´uns amics manresans, Benvingut Torras i la seva filla, Laura. Els havia conegut a Cuba i ella, artista del Cabaret Tropicana, primer i, des del 2002, al Ballet de la Televisió Cubana, no havia estat mai a Catalunya tot i haver treballat arreu del món. Però la visita ha durat deu mesos.

La partida la tenia prevista per a mitjans de març quan la pandèmia va capgirar els seus plans. Cuba va tancar l´espai aeri i la ballarina es va trobar tancada a Manresa: «ha estat dur però no podia fer-hi res. Jo venia per dos mesos i tot s´allargava, però he parlat amb la meva mare i les filles cada dia. La família m´ha enviat diners i tot i el malament que m´hagi pogut sentir per la distància, m´he trobat a Manresa amb persones molt amables i molt agradables que m´han brindat el seu ajut i el seu suport. M´he sentit com a casa». Ahir, amb uns altres amics, amb els quals ha conviscut les darreres setmanes, celebrava el sopar de comiat. Diu que a Cuba, la pandèmia «està controlada. La resta?. No ho controla ningú», riu. I de què li ha servit l´experiència? «Tot a la vida, el bo i el dolent, t´ensenya alguna cosa. Jo he après a tenir paciència».

La ballarina, graduada a l´Escola Nacional d´Art de Cuba, un cop va veure la impossibilitat de tornar a casa, es va apuntar al gimnàs, «per no perdre la forma» i va mirar de buscar feina a «l´Escola de Dansa Julieta Soler. Es van interessar per mi però va ser impossible, tot estava tancat». Però Angulo té clar que tornarà a Manresa: «treballar amb nens i nenes m´interessa i podria aportar una altra branca a la formació». Què coneix de Manresa?. Riu: «el que he vist més és el Passeig».