El propietari de la llibreria Altaïr, Pep Bernadas, es mostra esperançat amb l’arribada de la vacuna i espera que a partir de llavors la gent torni a viatjar. En tot cas, serà un any i mig perdut per als negocis dedicats al turisme. El gironellenc percep que, malgrat tot, hi ha ganes de viatjar i que serà un hàbit que molts clients recuperaran un cop els contagis disminueixin.

El Nadal sol ser una altra època important per al sector turístic, a part de l’estiu. Però aquest any sembla que els viatges per oci seran mínims. Quin és l’estat d’ànim del sector?

Hi havia clients que preveien poder viatjar a la tardor, per Nadal o, fins i tot, per Setmana Santa. Ja tenien els viatges programats, però han anat perdent les expectatives de marxar i han cancel·lat les reserves. En canvi, hi ha persones que sembla que els pessiguin el cul i tenen ganes de viatjar i diuen que se n’aniran aquest Nadal. Són gent que viatja per vocació, alguns dels quals ara pensen en coneguts i parents d’altres països dels quals fins ara no s’havien recordat.

Què diuen els clients?

Els viatges organitzats han baixat molt, i les persones que decideixen agafar un vol ho fan pel seu compte, sense una agència de viatges. El perfil de clients que contracta un viatge organitzat és el d’una persona de més de 50 anys. Aquests tenen família, prioritzen la seguretat i necessiten garanties que no passarà res. El principal temor d’aquests clients és el tancament de les fronteres. Als joves de 20 anys no els importa gaire aquesta qüestió perquè ja s’espavilen.

La gent tornarà a viatjar un cop la vacuna freni el nombre de contagiats, o la por s’ha instal·lat en la societat?

Quan passen coses tan greus sempre hi ha conseqüències, i segur que algunes de les mesures i els temors s‘incorporaran en la tornada de la normalitat. Però espero que a partir del juny de l’any que ve el nombre de gent que marxi de viatge augmenti, i a l’estiu hi hagi una tímida pujada, i que de mica en mica el sector es vagi recuperant.

Un any i mig sense viatges.

En tot cas, es poden descobrir nous països i aprendre del món des de casa tot llegint llibres. És un bon regal de Nadal.