L´any 2003 el Banco Santander inaugurava la seva seu central a Boadilla del Monte, a les afores de Madrid. Una de les característiques que més es va destacar del centre va ser la llar d´infants, amb capacitat per a 500 nens i nenes d´entre tres mesos i tres anys i més de cinquanta professionals treballant-hi. Preveia uns 165 metres quadrats per a bressols i 350 metres quadrats de pati. Avui, la llar d´infants del banc és la més gran que té una empresa a Europa. En aquell moment, però, va inaugurar un model d´atenció social als empleats absolutament nou a l´Estat. La decisió de l´entitat la va prendre l´expresident Emilio Botín després d´haver vist exemples similars a moltes empreses d´Estats Units, on les escoles bressol són tan habituals com els gimnasos, camps esportius i les sales de relaxació. En els rànquings d´empreses que es publiquen habitualment en aquest país, les que els encapçalen sempre són aquelles que disposen de llar d´infants. És un dels factors que influeix molt positivament en les decisions de canvi laboral.

A l´Estat, després del Santander, van començar a repetir les mateixes experiències empreses com Mercadona, El Pozo, Hospital General de Catalunya i darrerament, Tous. També, seguint models d´altres països, grups d´empreses situades a polígons industrials s´uneixen per tenir una escola bressol comuna. Sense anar més lluny, al Polígon Industrial Bufalvent de Manresa. A Mercabarna, a la Zona Franca de Barcelona, es va instal·lar una llar d´infants de 600 metres quadrats, amb cabuda per a 85 nens i nenes de totes les empreses que en formen part. En tots els casos, les empreses que decideixen tenir llar d´infants contracten els serveis a companyies especialitzades.

Moda o necessitat? Quan es va instal·lar la llar d´infants de Mercadona a Sant Sadurní d´Anoia hi va haver alguns sindicats -no tots- que van criticar la decisió acusant-la de paternalista i de tornar a les velles colònies tèxtils. Aviat se´n van penedir. No semblava que s´adonessin que la inversió de l´empresa, que en molts casos paga una part substancial del servei, era una manera de facilitar la conciliació a les famílies. Redueix l´absentisme laboral i permet que els pares puguin veure al seu fill o filla.

Europa encara està molt lluny d´Estats Units en oferir aquests serveis. La principal raó és l´àmplia oferta d´escoles bressol públiques, sobre tot al nord d´Europa, o les ajudes que reben els pares, afavorint el treball a temps parcial durant els primers tresa anys del seu fill. A Suïssa o Alemanya, per posar un exemple, només el 20% dels nens menors de tres anys van a la llar d´infants, xifra que a Estats Units es multiplica per dos. Hi ha dues raons secundàries: la manca de cultura social a moltes empreses per facilitar la conciliació als seus treballadors -només cal veure els horaris de treball de moltes companyies- i la manca d´espai. Fora de les grans empreses de l´Íbex-35 i alguns exemples allunyats de les grans ciutats, són molt poques les companyies que tenen espais adequats, fins i tot, per a tenir un menjador d´empresa, molt menys una llar d´infants.

No ens enganyem, no tot és fenomenal. Les llars d´infants a les empreses, poden facilitar la conciliació familiar però també són l´excusa perquè l´empleat passi moltes hores a la companyia. Negocis com el financer o l´alta tecnologia obliguen en molts casos a jornades de 12 o més hores. Si el nen està ben cuidat i se´l pot anar a veure de tant en tant no hi ha excusa per a marxar. Empreses admirades com Apple, Google o Microsoft són reconegudes per esprémer al màxim als seus empleats. Això sí, pagant molt bé.

També es pot dir que, casos com els americans, on sovintegen les empreses amb llar d´infants es produeixen per la manca d´oferta o perquè l´oferta que existeix és d´elit. A les llars de la zona de Wall Street es fa passar exàmens especials a les criatures per poder accedir-hi, donada la competència que hi ha. Però això, ja sembla ser d´un altre món.

Benvingudes siguin les empreses que per facilitar la conciliació familiar tinguin llars d´infants com una de les seves ofertes als empleats. Hauria de ser una aposta que les administracions farien bé en estudiar per solucionar un problema que cada cop s´agreuja més. També, benvingudes aquelles empreses que s´uneixin en barris o polígons per a fer les seves llars d´infants. És important que es puguin desenvolupar tots els serveis possibles de llars d´infants, però sobre tot que, siguin publiques o privades, facin bé la feina i es dediquin a cuidar bé dels menuts.