La Facultat de Ciències de la Salut del Campus Manresa de la UVic-UCC permetrà, a partir del curs 2016-2017, simultanejar els estudis de Podologia i Fisioteràpia per obtenir les dues titulacions en cinc anys i mig d´estudis.

Aquesta serà la primera oferta d´aquestes característiques a Catalunya d´aquestes dues titulacions, que aprofita la complementarietat de les dues especialitats de l´àmbit de la salut per formar professionals d´un perfil que és especialment valorat en el sector de la medicina de l´esport. Tenir els dos títols universitaris pot ser un avantatge en l´ocupabilitat en l´àmbit assistencial, policlíniques i centres de salut, en general, ja que donarà competències per a l´exercici tant de la fisioteràpia com de la podologia. Aquesta nova oferta universitària compta amb l´avantatge de disposar de la Clínica Universitària, un centre assistencial i docent que garanteix a l´alumnat la possibilitat d´aprofundir en un enfocament multidisciplinari dels tractaments de les dues especialitats.

Els alumnes que aprofitin aquesta simultaneïtat d´estudis adquiriran un coneixement profund de la biomecànica de les extremitats inferiors i un domini de les teràpies rehabilitadores i de l´anatomia del cos humà. Els estudiants es graduaran en Podologia al final del quart any, i completaran l´itinerari de Fisioteràpia cursant un curs i mig més. Això implicarà una dedicació exclusiva als estudis, ja que les classes s´impartiran en horaris lectius de matí i algunes tardes a la setmana. Per garantir un bon aprofitament de la simultaneïtat dels estudis, UManresa dedicarà una doble tutorització en podologia i fisioteràpia i un seguiment personalitzat de l´alumne.

Un dels punts forts d´aquesta nova oferta formativa és que la Facultat de Ciències de la Salut disposa d´una Clínica Universitària pròpia. Aquest equipament, concebut com un servei docent i alhora assistencial, permetrà als alumnes entrar en contacte directe amb l´aplicació pràctica dels tractaments multidisciplinaris aplicats als pacients. Hi tindrà un paper rellevant la recent creada Unitat de Salut i Esport, on ja hi treballen de manera interdisciplinària professionals de la Podologia i la Fisioteràpia. L´aprenentatge en aquest equipament garanteix espais, recursos i personal preparat, així com un equip docent integrat per professionals en actiu, per oferir una formació òptima dels futurs professionals. Part d´aquesta formació es fa seguint la metodologia de la simulació clínica. Un altre dels avantatges de la doble titulació és la seva vinculació amb la resta d´estudis de la Facultat de Ciències de la Salut (Infermeria i Logopèdia). La relació amb aquests altres graus afavoreix que l´alumnat adquireixi una visió àmplia de la professió en el context sanitari i assistencial.

UManresa té en l´actualitat un total de 1.137 alumnes de grau de l´àmbit de les Ciències de la Salut. D´aquests, la majoria són de les titulacions de fisioteràpia (571) i d´infermeria (382). De podologia hi ha 104 alumnes i de logopèdia, 80.