Entre d'altres, el passat mes de març, han clausurat un curs de formació d'instructors i monitors d'assaigs clínics. El curs l'han seguit 24 professionals de l'àmbit sanitari vinculats a la Xarxa de Coordinació d'Assaigs Clínics de Cuba i al Centre Nacional Coordinador d'Assaigs Clínics (CENCEC). El director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, juntament amb el director del Centre Internacional de Formació Contínua d'UManresa, Òscar Dalmau, han assistit a la cloenda d'aquesta formació. La delegació de la universitat manresana ha participat també com a convidada a la Convenció de l'Hospital Gustavo Aldereguía Lima, que enguany celebrava el seu 38è aniversari. El viatge a Cuba ha servit per posar les bases de noves i futures col·laboracions entre la institució universitària manresana i les institucions sanitàries cubanes amb l'objectiu d'avançar en els estàndards de qualitat dels serveis de salut.

El curs de formació d'instructors ha tingut una durada de deu setmanes, s'ha impartit de forma semipresencial i s'ha dividit en una desena de mòduls que han impartit experts catalans. Segons Òscar Dalmau, la formació ha de contribuir a perfeccionar la tasca dels professionals cubans dotant-los de coneixements, habilitats i capacitats i formant-los en procediments, protocols i sistemes d'acreditació. L'alumnat ha valorat molt positivament la formació, destacant-ne tant els continguts, com la professionalitat pedagògica i científica de l'equip de professors i l'ús de l'aula virtual. En aquest sentit, i un cop finalitzada aquesta primera formació, el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, ha destacat la possibilitat d'iniciar nous projectes de col·laboració entre Catalunya i Cuba a través de la Organización Panamericana de la Salud (OPS) amb l'objectiu de capacitar professionals en diferents camps de les ciències de la salut.

En aquest sentit es va aprofitar la seva estada a la Habana per impartir dos seminaris al professorat de l'Escola de Salut Pública. Un d'ells sobre formació de formadors i l'altre sobre la formació directiva a l'àmbit sanitari. Òscar Dalmau i Valentí Martínez van poder visitar també les instal·lacions de la Facultat de Ciències Mèdiques "Salvador Allende" de la Universidad de Ciencias Médicas de la Habana, on van mostrar el seu interès pels projectes d' Umanresa en el camp de la Simulació Clínica.