El campus Manresa de la UVic-UCC acollirà entre el 12 i el 14 d'abril la sisena edició del Congrés de la Sociedad Española de Simulación Clínica y Seguridad del Paciente (SESSEP). Els eixos d'aquesta edició, que aplegarà unes 300 persones, són la simulació clínica com a motor de la innovació i la investigació assistencial en seguretat del pacient i la innovació metodològica i tecnològica per transformar i potenciar la simulació clínica. El Congrés s'ha plantejat des d'una vessant eminentment pràctica, de manera que tot el que hi succeeixi sigui alhora metodologia i contingut d'aprenentatge.

A continuació us detallem algunes de les activitats del Congrés que considerem que poden tenir un major interès informatiu:

PRECONGRÉS

Jornada docent de formació professional (dimecres, 11 d'abril, de les 9h a les 14h). Aquesta jornada està coorganitzada amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat i té com a finalitat impulsar l'ús de la simulació en els àmbits de formació en salut amb l'objectiu d'avançar en les pràctiques segures. Hi participaran responsables acadèmics i docents de cicles formatius sanitaris i sociosanitaris. La millor hora per venir a cobrir l'acte seria cap a les 13h.

Mòdul presencial del curs de simulació bàsica (dijous, 11 d'abril de 15h a 21h i divendres 12, de 8 a 15h). Aquesta serà la primera edició d'aquest curs que té com a finalitat que els participants adquireixin les competències bàsiques per poder utilitzar la metodologia de la simulació en la formació en ciències de la salut. Durant el Congrés es durà a terme la formació presencial dels diferents mòduls que integren el curs.

Jornada "Smart learning. Smart Health" (dijous, 12 d'abril, de les 9h a les 14h). Organitzada des de la Càtedra de Tics i Salut de la UVic-UCC i la Societat Catalana de Salut Digital, aquesta activitat, que aplegarà unes 120 persones, pretén acostar als professionals de la salut tecnologies disruptives que poden afavorir l'aprenentatge i la gestió de coneixement en les organitzacions de salut. De fet, la inauguració de la Jornada la farà un robot androide anomenat Pepper que ja s'està utilitzant per aprofundir en les possibilitats que aquest tipus de tecnologies poden aportar a l'àmbit de la salut. Serà en el marc d'aquesta jornada que es presentarà el llibre del responsable del Centre Internacional de Formació Contínua del campus Manresa, Òscar Dalmau, titulat "Formación y desarrollo del talento. Una experiencia innovadora en organizaciones de salud". El llibre és el número 5 de la col·lecció Expertia d'Edicions FUB.CONGRÉS

Taller d'eines per al tècnic de simulació (dijous, 12 d'abril, de les 9h a les 14h). Es tracta d'un taller adreçat tant a tècnics, com a instructors o responsables i gestors de centres de simulació que tinguin interès en conèixer aspectes relacionats amb la vessant tècnica d'aquesta metodologia.

Inauguració oficial del Congrés (dijous, 12 d'abril, a les 15h). L'acte oficial que inaugurarà la trobada comptarà amb la presència de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, la presidenta de la Sessep i el seu vicepresident, Esher León i Jaume Miñano, i del director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez. La conferència inaugural del Congrés anirà a càrrec del degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i expert en Educació mèdica, Ramon Pujol.

Conferència d'Ignasi Ribas titulada "Fuera de la caja. Aprender para innovar. la simulación no solo puede mejorar las prácticas sinó también cambiarlas para ser más eficientes" (divendres, 13 d'abril de 2018, a les 9h). Ribas és físic i astrònom i actualment és el director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.

Jornada de Simulació per a estudiants. Aquesta jornada aplegarà estudiants de medicina i d'infermeria de tot l'estat que treballaran casos interdisciplinaris a través de la metodologia de la simulació

UManresa, una institució universitària que ha incorporat la metodologia de la simulació de manera transversal a tota la seva oferta formativa de grau i que també incorpora a molts dels programes del Centre Internacional de Formació Contínua, es va integrar a la SESSEP fa cinc anys. Des de llavors, la institució ha fet una forta aposta per la formació en aquest àmbit, convertint-se en la primera universitat en impartir un Màster oficial universitari en Metodologia de la simulació aplicada a la formació de professionals de Ciències de la Salut i Socials.