La tecnologia no és ni bona ni dolenta, però si se'n fa un bon ús pot ser una gran aliada en la resolució de problemes socials. Així ho va explicar ahir a UManresa Andrew Funk, president de #HomelessEntrepreneur, un projecte que va néixer de la seva pròpia experiència com a sense sostre i que té com a objectiu ajudar persones afectades pel fenomen del sensellarisme a sortir d'aquesta situació. La conferència formava part dels actes de la Setmana Digital, l'eweek de la UVic-UCC. També hi van participar el responsable del programa Help de HomelessEntrepreneur, Juan Carles Viniegra, un sense sostre que participa en aquest programa, Josep Rodríguez, que va explicar la seva experiència personal, i el director d'Innovació i Recerca d'UManresa, Xavier Gironès.

Viniegra va explicar que per ajudar les persones en aquesta situació és imprescindible conèixer el fenomen del sensellarisme, que les persones afectades reconeguin el seu problema i que tinguin voluntat de canvi. El programa Help, amb el qual col·labora UManresa, els ofereix dotze mesos d'acompanyament amb un treball per recuperar tant la salut física com la mental, reforç personal i orientació, detecció de talent i de professionalització perquè es puguin tornar a reinserir social i laboralment. Fins ara s'han aconseguit resultats positius amb un total de 10 persones. Actualment, HomelessEntrepreneur està recollint fons econòmics amb l'objectiu de constituir una fundació que permeti consolidar aquest treball.

Funk va explicar que la tecnologia pot ser una eina bàsica per ajudar aquestes persones. D'una banda, la tecnologia de dades pot permetre identificar quins són els patrons que fan que algú acabi al carrer i quins són els que fan que se'n surti. Aquestes dades servirien per prevenir situacions de risc i per accelerar la sortida d'aquesta situació. A més, el blockchain i la tecnologia vinculada a les criptomonedes afavoreix la transparència de les donacions que es puguin fer per ajudar aquestes persones i la tecnologia mòbil i la connectivitat a través de les xarxes socials constitueixen oportunitats de connectar amb persones en la mateixa situació per resoldre una problemàtica que els és comuna.