La Fundació Universitària del Bages, com a campus Manresa de la UVic-UCC, impartirà conjuntament amb la Universidad de San Sebastián (USS) de Xile i la col·laboració de Sant Andreu Salut, un màster sobre Atenció a la Gent Gran (Magister de Atención al Adulto Mayor). Les inscripcions ja estan obertes i la previsió és que les classes comencin a partir del proper mes de setembre al país sud-americà. Aquesta iniciativa no és l'única que vincula les dues institucions universitàries, que també col·laboren en matèria de mobilitat tant d'alumnes com de professorat en l'àmbit de la Infermeria.

La formalització del marc de relació que facilita aquestes activitats conjuntes ha estat el motiu de la visita que les direccions generals de la Fundació Universitària del Bages (FUBages) i de la Fundació Sant Andreu Salut han realitzat a Xile del 29 de maig al 7 de juny de 2019. En paral·lel, Valentí Martínez, director general de la FUBages, i Manel Valls, director general de Fundació Sant Andreu Salut han aprofitat l'estada per participar com a ponents en un seminari internacional sobre atenció sociosanitària a la dependència a la capital del país andí.

La trobada amb diferents responsables de la USS ha permès consolidar els acords presos en anys anteriors i explorar noves vies de treball conjunt. En aquest sentit destaca un màster semipresencial en Simulació Clínica per a tot Amèrica Llatina, que es posaria en marxa a partir del 2020. També s'ha posat sobre la taula la possibilitat d'implantar programes de mobilitat docent i de curta durada en Infermeria.

El seminari internacional sobre "Atención a las persones mayores: de la integración social y sanitaria a las ciudades cuidadoras, retos y oportunidades" es va celebrar el 3 i 4 de juny. La participació de Manel Valls i Valentí Martínez es va concretar en ponències sobre l'envelliment i la conseqüent necessitat d'acostament dels serveis socials i sanitaris i el model de ciutats cuidadores que promouen entorns socials de suport social i de qualitat de vida en les persones amb malalties cròniques o terminals. Sant Andreu Salut i UManresa-FUB formaven part de l'organització d'aquest seminari, juntament amb altres institucions xilenes: la Universidad Central, el Servicio Nacional del Adulto Mayor, el Ministeri de Salut i la Municipalidad de Santiago de Chile.

D'altra banda, els dirigents de les dues institucions manresanes també es van trobar amb els responsables la Universidad Central de Chile. Valentí Martínez va aprofitar per signar-hi un conveni de mobilitat acadèmica i, juntament amb Manel Valls, van posar les bases per a l'organització conjunta d'un nou seminari internacional sobre envelliment i atenció a la gent gran al campus que la UC té a la Serena, al nord de Xile. En aquest cas, se celebraria durant el 2020.

Altres trobades amb responsables d'institucions xilenes vinculades al sector de la dependència com el Servicio al Adulto Mayor (SENAMA), el Ministeri de Salut, l'Organització Panamericana de Salut o la Municipalitat de Santiago de Chile van servir per encarrilar diferents projectes de consultoria i formació que s'han d'anar concretant en els propers mesos. En destaca l'interès dels interlocutors americans sobre el concepte de ciutats cuidadores, que s'ha treballat de manera intensa en els darrers anys a Catalunya i que suposa un enfocament molt innovador als països d'Amèrica del Sud.