Les obres han començat un cop ha acabat l'activitat docent i es preveu que estiguin enllestides coincidint amb l'inici del nou curs acadèmic

Manresa, 1 de juliol.- UManresa-FUB disposarà a partir del curs que ve de 1.000 metres quadrats d'espai dedicats a la simulació. El mes de juny s'han iniciat les obres que permetran ampliar el Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), que ocuparà tota la planta superior de la Clínica Universitària. D'aquesta manera, UManresa referma l'aposta per la simulació com a metodologia d'aprenentatge tant en programes de grau com de postgrau o d'actualització de competències de professionals. Amb una inversió que està al voltant del milió d'euros, a partir del proper curs acadèmic, els estudiants d'UManresa estrenaran unes instal·lacions amb vuit unitats de simulació -fins ara n'hi havia 3- que podran funcionar simultàniament i que es poden convertir en més de 50 escenaris diferents, en funció de les necessitats formatives. Cada unitat està formada per un escenari simulat, una zona per a l'observació directa i debriefing i una zona de control. Aquestes 8 unitats permetran que fins a 120 persones facin formació de manera simultània sota la supervisió d'un equip format per una quinzena de professionals de diferents disciplines. Les obres permetran també equipar quatre aules teoricopràctiques noves per als estudiants d'Infermeria.

L'ampliació del CISARC permetrà que els professionals de la salut que hi facin formació hi trobin qualsevol dels escenaris que hi ha en un entorn hospitalari, des d'una sala de recepció, passant per un box d'urgències, una consulta, un quiròfan o un domicili. A més es tracta d'escenaris polivalents que també poden ser utilitzats per fer simulació en la formació de professionals i estudiants de ciències socials. De fet, actualment, tots els graus que s'imparteixen a UManresa (Infermeria, Fisioteràpia, Podologia, Logopèdia, Medicina, ADE i Mestre d'Educació Infantil) i els CFGS (Pròtesis Dentals, Administració i Finances i Educació Infantil) han incorporat la simulació com a metodologia formativa per treballar habilitats associades a la professió que exerciran un cop acabats els estudis.

L'extensió de l'ús de la simulació a tots els àmbits formatius de la institució universitària, la implantació fa dos anys dels estudis de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, la realització del Màster Universitari en Metodologia de la Simulació i el lideratge del CISARC com a entitat impulsora d'un model propi d'ús de la simulació en la formació, han posat sobre la taula la necessitat d'apostar per unes instal·lacions especialment dissenyades per a l'ús d'aquesta metodologia. Així doncs, els espais s'han dissenyat tenint en compte les especificitats i els requeriments de la formació a través de la simulació.

El Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic es va posar en funcionament l'any 2015. Des de llavors ha treballat en la formació de professionals de la salut i de les ciències socials i ha servit com a instrument per testar nous processos i processos i protocols i de millora d'organitzacions, tant de l'àmbit de la salut, com del món de la gestió empresarial.

A banda de la formació directa de professionals, el CISARC ofereix serveis de consultoria, testos d'usabilitat, creació d'escenaris simulats de suport a la recerca, lloguer d'espais i un laboratori d'innovació de TIC i salut.