La prevalença de l'ansietat i la depressió en persones que fumaven abans de patir un ictus i les repercussions en la seva qualitat de vida ha estat l'objecte de la tesi doctoral d'Eduard Maldonado, graduat en Infermeria a UManresa i professor de l'assignatura Ètica i legislació professional del grau. A mes de fer de tutor de pràctiques i de col·laborar en simulacions i seminaris, Maldonado exerceix com a infermer assistencial a Althaia. Va defensar la tesi online a la Universitat de Girona.

"Depressió, ansietat i qualitat de vida percebuda en pacients fumadors amb ictus agut" és el títol de la tesi. El treball parteix de la base que gairebé totes les persones que pateixen ictus presenten factors de risc vascular que influeixen en el risc de patir aquesta malaltia, entre els quals hi ha l'hàbit tabàquic. Per això, la tesi se centra en l'estudi de la prevalença de l'ansietat i la depressió en aquelles persones que fumaven abans de patir un ictus.

Per a la tesi, Maldonado ha fet un seguiment de 115 pacients fumadors que van patir un ictus agut i van ser hospitalitzats a l'Hospital Universitari Dr. Trueta de Girona. Aquest seguiment es va fer als 3 i als 12 mesos, per avaluar la salut mental i el consum de tabac dels participants i les repercussions en la seva qualitat de vida.

La tesi conclou que d'aquests 115 pacients, als tres mesos de patir l'ictus, un 45% havien deixat de fumar i que un any després, el 37,5% estaven en situació d'abstinència tabàquica. També constata que el fet d'abandonar el consum de tabac va incidir de manera positiva amb menys risc d'ansietat i depressió al final del seguiment. Segons Maldonado, la detecció precoç d'alteracions de salut mental en persones que han patit un ictus és fonamental per millorar la seva salut i benestar i per fomentar el control dels factors de risc i l'autocura.