El Lab 0_6 completa aquest mes de març el programa itinerant que ha acostat les propostes per promoure l’activitat científica entre infants dels 3 fins als 6 anys a diferents indrets del país. Fins al 8 d’abril, 28 grups escolars de centres d’arreu de les comarques gironines passaran pel Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, on les activitats del Lab es van instal·lar el passat 2 de març. En aquesta ocasió, la proposta ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Universitat de Girona, els serveis territorials del Departament d’Educació i l’Ajuntament de Girona. Aquesta és la tercera estada fora de Manresa del Lab 0_6. La primera va ser a Tarragona entre els mesos de novembre i desembre i hi van passar 1.183 infants. A Lleida hi va fer estada durant el mes de febrer i hi van passar 1.500 infants més. 

La proposta Exploració al Lab consisteix en una hora i mitja d’acostament a l’activitat científica. La sessió comença amb una breu presentació i continua amb una hora d’interacció dels infants amb totes les propostes. Al final de la sessió, els infants i les mestres posen en comú idees sorgides de les propostes amb l’objectiu que es continuïn treballant a l’escola. L’objectiu és sempre promoure una mirada científica sobre fenòmens del món. 

Sis anys portant ciència a les aules

El Lab 0_6 d’UManresa va néixer a principis de l’any 2016 amb l’objectiu d’impulsar i promoure l’educació científica a les primeres edats a l’aula. Cada any rep una mitjana de 15.000 infants que es desplacen a les instal·lacions d’UManresa per participar en activitats relacionades amb la ciència i l’experimentació. A més del treball que es duu a terme amb les escoles, el Lab 0_6 obre portes també al públic familiar, tot i que durant el període de la pandèmia ha estat tancat i no es reobrirà fins que es completi el trasllat al nou edifici FUB4 -UEducació, en una data encara per determinar.

La pandèmia ha obligat també a reorientar les activitats, de manera que durant tot el curs passat, el Lab 0_6 va sortir de les instal·lacions i es va desplaçar a les escoles amb una proposta itinerant per continuar oferint una activitat de qualitat als centres. La tasca que es duu a terme en aquest centre es completa amb activitats de formació adreçades a docents interessats en portar la ciència a les aules i amb activitats d’investigació i recerca, com el Grup de Recerca en Educació, Neurociència, Experimentació i Aprenentatge.