Cinc projectes de grups emprenedors s’han presentat aquest dijous, 28 d’abril, al campus Manresa de la UVic-UCC, en el marc de la primera ronda de projectes de finançament promoguda pel grup de Business Angels Manresa/Bages (BAMB). Es tracta de cinc projectes emprenedors, vinculats al sector salut i social, amb necessitat de finançament. A l’acte hi han assistit una desena d’inversors del grup de Business Angels del territori i una representació de la Xarxa de Business Angels de les comarques de Girona (BAGI). La convocatòria s’emmarca en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial PECT BAGESS. 

Les persones emprenedores tenien 10 minuts de temps per presentar el seu projecte als inversors. Aquest ha estat el primer contacte entre emprenedors i inversors amb l’objectiu de casar els interessos d’uns i altres per poder tirar endavant els projectes. 

Els cinc projectes presentats han estat seleccionats d’entre els deu que es van presentar a la convocatòria. Després d’una primera avaluació, una comissió de persones expertes en matèria de tecnologia, empresa i innovació en els àmbits de la salut i social van fer la selecció dels projectes més madurs i avançats i amb més possibilitats de rebre el suport d’inversors. A més d’accedir als recursos dels inversors, tots aquests projectes poden optar a l’assessorament i acompanyament de persones expertes en diferents àmbits per tirar-los endavant i podran fer xarxa amb entitats del mateix sector i amb altres propostes. 

Els projectes seleccionats plantegen solucions a reptes i problemàtiques en matèria de salut i social. Es tracta de projectes que fan un abordatge efectiu d’aquestes qüestions utilitzant diferents tecnologies facilitadores com la intel·ligència artificial, la sensòrica, la robòtica, la realitat virtual o les TIC. 

La primera presentació de projectes als Business Angels Manresa Bages 

El Grup de Business Angels Manresa/Bages, del qual la FUB-UManresa forma part, és un grup d’inversors constituït amb la voluntat d’impactar en la promoció de projectes, productes i serveis que donin resposta a reptes, problemàtiques i necessitats relacionades amb la dependència i la cronicitat. Aquest grup invertirà tant en projectes emprenedors de la iniciativa eHEALTHINKING, la plataforma d'emprenedoria centrada en el desenvolupament i acceleració de projectes tecnològics d'alt impacte en salut i social impulsada per UManresa, com en altres iniciatives que tinguin la mateixa filosofia i sensibilitat. Aquesta ha estat la seva primera ronda d’inversió. 

Un projecte per millorar la qualitat de vida i per transformar econòmicament la comarca 

El PECT BAGESS (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Big data, Anàlisi, Gestió i Estratègia en Salut i Social) va ser aprovat l’any 2021 per la Generalitat amb l’objectiu d’impulsar un clúster de salut digital i de millorar l’atenció a la dependència i la cronicitat. Liderat per l’Ajuntament de Manresa, és un projecte compartit per la Fundació Sant Andreu Salut, Fundació Althaia, el centre tecnològic Eurecat, ICS Catalunya Central / IDIAP Jordi Gol, Fundació Universitària del Bages, Fundació Ampans, el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació (UCF), l’Associació Catalana d’Entitat de Base Associativa (ACEBA) i la Fundació TIC Salut Social. El projecte compta amb pressupost de 2.762.752 euros i una subvenció d’1.381.376 euros, procedent de la Generalitat de Catalunya.  

El projecte té com a objectius millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques i impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat. La finalitat no és altra que la creació d’un ecosistema dinàmic en salut digital al Bages que, amb la col·laboració de diverses entitats del territori, i a través de la recerca i implementació de solucions digitals integrals i innovadores, generi un nou model d'atenció en salut i social més eficient i de qualitat a la comarca, i que sigui exportable a altres territoris en forma d’Agenda Compartida.