Fer la maleta és una tasca odiada per molts, però indispensable a l'hora de viatjar. Tant se val si es tracta d'un cap de setmana o d'un mes, si es va a la platja o a la muntanya. A moltes persones els genera certa mandra preparar-la. De fet, per al 50% dels espanyols constitueix una de les principals angoixes prèvies a sortir de vacances, d'acord amb els resultats d'una recent enquesta realitzada per Booking.com. Per fortuna, la japonesa Marie Kondo, guru de l'ordre a escala mundial, té les claus per fer la maleta perfecta, aquesta en la qual només viatja el necessari i que estalvia espai, pes i arrugues innecessàries.

Guia pràctica per fer la maleta perfecta

L'error més comú és transportar coses de més. Roba i calçat que no treu el cap en la destinació i que retorna al punt de sortida sense pena ni glòria. La solució? Portar l'indispensable. Per a això, l'anomenat mètode KonMari brinda algunes claus:

Fer la maleta d'un sol cop

Com que es tracta d'una tasca estressant que molts voldrien saltar-se, convé fer-la en un matí o en una tarda, d'inici a fi. Un o dos dies abans de la sortida.

Portar l'imprescindible

A l'hora de preparar l'equipatge, hem de diferenciar dues classes d'objectes: els imprescindibles i la resta. Entre els primers, destaquen el carregador del mòbil, la medicació que habitualment es pren, la càmera de fotos, les ulleres de sol i de veure i el protector solar.

Entre la resta de les coses que no són primordials, cal saber triar, segons aconsella Kondo, "aquelles que ens facin feliç". Un exemple pràctic: d'entre cinc samarretes, seleccionar les dues o tres preferides, les restants es queden a casa. Perquè resulti més fàcil prendre la decisió final de relegar peces, el millor és prescindir de totes aquelles que es porten per si de cas… Davant els imprevistos, sempre podrem comprar el necessari en el destí (unes ulleres de busseig o unes botes de pluja, per exemple).

Categoritzar les coses

La japonesa, coneguda arreu del planeta per haver motivat homes i dones a ordenar el seu armari, ens aconsella dividir els objectes a transportar. Ella recomana separar en 4 categories: roba i calçat, documents (passaports, targetes, assegurança mèdica, etcètera), elements de cura personal i dispositius electrònics.

Val la pena recordar que, en el mètode KonMari, la classificació dels objectes en subgrups és un pilar fonamental. Cada subgrup té un emplaçament específic: els documents, a la bossa de mà; la roba i els elements d'higiene, a la maleta de viatge, i l'electrònica aquí i allà, segons correspongui (el carregador del mòbil sempre ha de romandre a mà durant un viatge, però un iPad potser no).

Plegar-ho tot minuciosament

Tot el «planxable» ha d'anar planxat i plegat de la manera Marie Kondo: ocupant el menor espai possible. Els texans i abrics a sota i les peces delicades, com un vestit o vestit de festa, a sobre de tot.

Amb la intenció d'aprofitar l'espai al màxim, la roba i el calçat es col·loquen de manera vertical, sense que quedin buits. Com situar el calçat? Cada membre del parell enfrontat i en sentit oposat, formant un rectangle perfecte que pugui ser fàcilment acomodat (embutxacat) entre la roba. La roba interior va doblegada i guardada en una bossa. Els elements d'higiene van en una bossa plàstica i hermètica.

Segons el citat estudi de l'empresa Booking.com, els espanyols triguem unes quatre hores a fer la maleta. Gràcies als tips de l'experta Marie Kondo es calcula que aquest temps es podria reduir a la meitat. S'han acabat els drames. S’ha acabat això d’asseure’s a sobre de la maleta per tancar-la. Són tot avantatges. Ara, a fer la prova!