1. CALERUEGA (BURGOS)

Caleruega és un poble de Burgos que uneix la serra de La Demanda i la Ribera del Duero. En aquest racó és imprescindible conèixer el Torreón dels Guzmanes, així com les restes arqueològiques romanes. També és fonamental fer una ruta pels seus diferents cellers.

2. PUEBLA DE SANABRIA (ZAMORA)

Un poble màgic dins de la geografia espanyola és Puebla de Sanabria, situat a Zamora, un entorn natural únic. Per la seva situació, a la frontera de Portugal, es va convertir en una vila fortificada al segle XII. Sorprenen les seves cases de pissarra i façanes isabelines. El poble està declarat com a conjunt historicoartístic.

3. TEGUISE (LANZAROTE)

Teguise es troba a Lanzarote, i va ser la seva antiga capital fins al segle XIX. El poble destaca per haver sigut el primer assentament urbà amb autèntica rellevància a les illes Canàries. Està declarat conjunt historicoartístic, i no és estrany. Ho comprendrà de seguida qualsevol que s’animi a passejar pels carrers empedrats del seu casc històric.

4. SETENIL DE LAS BODEGAS (CADIS)

Pertanyent a la província de Cadis, el seu centre urbà és conjunt històric. Està integrat a l’Associació dels Pobles més Bonics d’Espanya pels seus miradors, situats a les formacions naturals de roca, i que s’inclouen en totes les seves edificacions creant estampes úniques.

5. POLLENÇA (MALLORCA)

Els seus pintorescos paisatges mallorquins convenceran qualsevol que Pollença és un dels pobles més bonics d’Espanya. A més de les cales paradisíaques i les platges que componen el seu litoral, és un lloc ple d’història i amb una gastronomia exquisida.

6. PUERTOMINGALVO (ARAGÓ)

Puertomingalvo es troba al Parc Cultural del Maestrazgo, a l’Aragó. Un passeig per observar la seva arquitectura popular és un delit per als ulls. No es pot deixar de visitar el seu ajuntament del segle XIV.

7. LASTRES (ASTÚRIES)

Lastres és un dels pobles amb encant que té Astúries, i destaca pel seu caràcter d’entranyable vila marinera. Les cases senyorials, el port de pescadors, el far, el carrer Real o els carrerons del seu centre històric no deixen ningú indiferent.

8. HITA (GUADALAJARA)

Hita és un atractiu poble medieval pertanyent a la província de Guadalajara. Se situa a la comarca de La Alcarria i, de nou, és un conjunt historicoartístic. Els seus carrers són una autèntica joia, i permeten al viatger somiar amb l’època del Cid Campeador. A més, té meravelloses rutes de senderisme.

9. NÍJAR (ALMERIA)

Un dels paisatges més característics de Níjar és el de les seves casetes blanques, que contrasten amb el sòl d’argila característic de la província d’Almeria. És de gran valor tant el seu patrimoni cultural com l’artístic i natural. Està situat al Parc Natural Cabo de Gata-Níjar.

10. CASTRO CALDELAS (OURENSE)

Castro Caldelas està situat a la Ribeira Sacra, a la província d’Ourense. Transporta a l’edat mitjana gràcies als seus carrerons empedrats i estrets. La Torre del Rellotge n’és el seu element històric més característic.