Sempre és divertit descobrir paisatges i tenir experiències inspiradores per satisfer la nostra set aventurera. Recórrer els deserts a Espanya és una idea poc explotada i, en aquests temps que corren, en els quals s’obren i es tanquen fronteres, convé apostar pel turisme nacional. Aquests viatges ens permetran disfrutar de paisatges inspiradors que difícilment podríem imaginar que es troben en aquest país.

Aragó

Aquells que decideixin buscar un desert al nord d’Espanya trobaran moltes coses per veure. A l’Aragó es troba el desert dels Monegres, en clar contrast amb els paisatges frondosos de la resta d’aquesta comunitat autònoma. Se situa a la vall de l’Ebre, i és també el lloc de celebració del festival de música que porta el seu nom.

Per les característiques verdaderament úniques del seu ecosistema, fa anys que es lluita perquè es declari com a Zona Protegida. Per ara, aquest enclavament no està oficialment identificat com a tal, però això no impedeix que la seva flora i fauna siguin exclusives a tot Europa. El desert dels Monegres, a l’Aragó, és capaç de mostrar belleses mai vistes fins i tot pels viatgers més experimentats.

Navarra

Una cosa similar passa a la comunitat foral de Navarra, on sorprèn que, juntament amb les denses i boscoses valls del Baztán o el Roncal, per exemple, puguem topar-nos amb Las Bárdenas Reales. És una zona molt rica en biodiversitat, semidesèrtica i amb formes naturals molt impactants produïdes per l’erosió al llarg de milions d’anys.

Las Bárdenas Reales imposen molt, amb la seva vasta infinitat i aquella autèntica màgia de la naturalesa que es materialitza en les escultures espontànies que s’aixequen des de terra. Tant és així que és Reserva de la Biosfera, la zona protegida es troba a la frontera entre Navarra i Aragó, i limita amb tretze municipis la primera i amb tres la segona.

Andalusia

Andalusia té ecosistemes molt singulars. En un sol territori es poden trobar boscos espessos, extenses costes de gran bellesa, impressionants muntanyes i ni més ni menys que tres deserts. Així és: tot tipus de climes i paisatges coexisteixen en aquesta comunitat autònoma, encara que sovint només pensem en sol i calor quan ens hi referim. El més conegut a nivell turístic és el de Tabernas, a Almeria; però pel que fa a bellesa, ni el que se situa a Granada ni el de Jaén es queden enrere.

Las Tabernas. Oficialment es considera com l’únic desert d’Espanya i d’Europa. No només té un gran valor natural, sinó també cultural, ja que ha acollit el rodatge d’importants westerns com El bo, el lleig i el dolent o Per un grapat de dòlars, especialment durant els anys seixanta. Un dels rodatges de cine més recents que hi ha tingut lloc va ser el d’Exodus, de Ridley Scott.

El Gorafe. El desert del Gorafe està en una de les zones més àrides del sud peninsular, enmig de desnivells muntanyosos i tons rogencs que extasien el visitant. Tot plegat està, en realitat, causat pels seus sòls formats per argila bruna. El fet que fa més de 100.000 anys fos una zona plena d’aigua el converteix, a més a més, en un lloc ideal per trobar fòssils.

La Larva. Per últim, a Jaén hi ha probablement el desert menys conegut de la comunitat autònoma, però igual o més interessant que els anteriors. S’estén al llarg de gairebé 60.000 hectàrees, i deixa paisatges espectaculars, amb diferents espècies de matolls, alzines o pins. Les seves temperatures més baixes arriben a ser gairebé de 0 ºC.

Illes Canàries

Si ens en anem a l’Espanya insular, a les Illes Canàries hi trobem dos deserts en dos llocs diferents: Lanzarote i Fuerteventura. Es tracta, respectivament, del Jable i el desert de Jandía.

El Jable. És el desert més gran de Lanzarote —una zona ja desèrtica per si mateixa— que abarca diferents comarques. El seu nom procedeix de com anomenaven la sorra els conquistadors francesos. La seva riquesa en fauna és exquisida, amb espècies endèmiques i peculiars com el torlit.

Jandía. Es tracta d’un Parc Natural, així catalogat des del 1987. A més de la meravellosa contraposició entre mar i desert, sorprenen l’àmplia varietat d’espècies pròpies i els perfils muntanyosos de la regió. Aquest paisatge constitueix un verdader oasi.

En suma, visitar algun dels deserts a Espanya ens permet sentir el poder de la naturalesa en estat pur. Allà descobrirem la verdadera terra de contrastos que és el nostre país. I és que sempre ens queda per veure un racó a prop de casa que acaba sorprenent-nos. Aquests llocs en són una bona prova!