Fagedes més espectaculars

El faig és un dels arbres més populars i impressionants dels nostres paisatges. Sol habitar en boscos de clima temperat de tot Europa, i es caracteritza per les seves fulles tenyides de colors vermells o ataronjats. A Espanya se situa a les serralades septentrionals, fonamentalment, encara que també poden estar presents al Sistema Central. Aquí fem una llista d’una selecció de boscos en els quals delectar-se amb la naturalesa i les fagedes a la tardor.

Selva d’Irati, Navarra

Es tracta d’una fageda avetar pròpia d’un conte de fades, però es troba a Navarra. Un lloc màgic, al qual s’accedeix per Orbaizeta o per Ochagavía i en el qual existeixen nombroses possibilitats de passejades i travessies, a peu o en bicicleta. És una de les més extenses i més ben conservades d'Europa després de la Selva Negra.

Fageda d'Otzarreta, País Basc

Als vessants de la muntanya de Gorbea, els faigs conformen un paisatge únic. Situat al Parc Natural del Monte Gorbea, entre Biscaia i Àlaba, aquesta fageda és tot un tresor natural d’Espanya. L’explosió de color que ofereix cada tardor és espectacular, però ho és encara més la possibilitat de veure les branques intentant arribar fins al cel. Es tracta d’éssers centenaris, la forma dels quals fa la fageda d’Otzarreta encara més singular: no és normal que les branques d’aquests arbres creixin verticalment. En la mateixa reserva també podem trobar fagedes i rouredes que recorren la Ruta del riu Balas.

Fageda de Montejo, Madrid

La fageda de Montejo de la Sierra, a Madrid, és una altra de les grans apostes d’aquesta tardor. És un dels boscos de faigs més meridionals d’Europa, i es troba entre la serra del Rincón, a la Comunitat de Madrid, i la Reserva de la Biosfera de la UNESCO a Ayllón. Pot ser travessat per diferents rutes; la senda del Río, del Mirador i de la Ladera.

Serra d’O Courel, Lugo

A la serra de Lugo, Galícia, hi trobem una incommensurable reserva verda, i també el camí cap a la frondosa Devesa da Rogueira. És conegut amb el nom del «bosc màgic» per la seva grandesa en varietat botànica ja que en aquest paratge hi podem contemplar al voltant de 800 espècies diferents, entre les quals destaquen els majestuosos faigs.

Rouredes més espectaculars

El roure és un arbre caducifoli distribuït per Amèrica, l’Àsia i Europa, que sol trobar-se fins als 2.000 metres sobre el nivell del mar. Les seves fulles són grans i de color verd, però durant els mesos de tardor es tornen groguenques o vermelloses, i ofereixen una increïble explosió de color. D’entre els espais naturals en els quals el roure és un dels protagonistes, destaquem els següents.

Boscos de l’Ambroz, Càceres

A Càceres hi trobem terrenys plens de roures, pollancres, oliveres i castanyers, que fan que l’«Otoño Mágico en el Valle del Ambroz» sigui tota una atracció turística a la comunitat. És un paratge que comença a La Garganta i acaba a Segura de Toro, sent, sens dubte, una de les rutes de rouredes més recomanades del país.

Bosc de Muniellos, Astúries

Un dels boscos més grans d’Espanya, i que es caracteritza fonamentalment pels seus roures, es troba a Astúries. El seu nom és Muniellos. Aquesta roureda s’estén al llarg de 2.500 hectàrees de terreny, aproximadament, i és a la tardor quan el seu paisatge es tenyeix de tons castanys, grocs, vermells i verds que donen lloc a una imatge de gran bellesa.

Monte Hijedo, Castella i Lleó

Aquest bosc és una de les rouredes més grans i importants d’Espanya, ja que la seva massa forestal és bastant gran. Es troba a Castella i Lleó, i és tan antic que es té constància de la seva existència des de l’edat mitjana. Limita amb Cantàbria, travessant concretament els pobles d’Alfoz de Santa Gadea i Valderredible, i és juntament amb Muniellos un dels més impressionants de la península.

En definitiva, disfrutar de la tardor i de la naturalesa en aquestes fagedes i rouredes és totalment recomanable. Es tracta d’excursions que val la pena fer per prendre consciència de la riquesa dels boscos tenim a la península.