Fer senderisme és una gran manera de posar-nos en forma coneixent paisatges espectaculars. Per això aportem aquestes rutes de muntanya d'un dia, amb les quals podrem disfrutar plenament de la naturalesa per tot el país.

Ruta senderista del riu Borosa, Jaén

Situada al Parc Nacional de la Sierra de Cazorla, Segura i Las Villas, la ruta del riu Borosa amaga moltíssims racons i paisatges que mai ens hauríem pensat que trobaríem a Andalusia. Transcorre per la Cerrada de Elías, on es troben increïbles cascades. Això sí, té una mica més de 20 quilòmetres, per tant és millor que estiguem en forma.

Camí Schmidt, serra de Guadarrama, Madrid

A la serra de Guadarrama hi ha el camí Schmidt, un sender bastant popular entre els a ficionats al senderisme. Uneix el port de Navacerrada amb Cercedilla, mentre transcorre per les pinedes de Valsaín, a Segòvia, i per la vall de la Fuenfría, a Madrid. És apte per disfrutar-lo amb la família en qualsevol època de l'any: el nivell de dificultat és baix, i és apte per a persones sense experiència a la muntanya.

Cahorros del riu Chillar, Màlaga

La província de Màlaga guarda molts tresors, com la ruta senderista dels Cahorros del Río, a Nerja. És ideal si volem refrescar-nos i fer algun bany, encara que és molt concorreguda durant la temporada alta. El seu recorregut és de 15 quilòmetres, i transcorre gairebé sempre al costat de l'aigua.

Monestir de Piedra, Saragossa

A Saragossa, el camí del monestir de Piedra ofereix paisatges sorprenents on l'aigua és la protagonista. Les seves cascades i coves sorprenen tots els visitants. A més, és una ruta ideal per anar a caminar amb nens, ja que la seva dificultat no és elevada.

Ruta dels pantaners a Xulella, València

Una ruta curta però amb dificultat mitjana: la Ruta dels Pantaners a Xulella és considerada com una de les millors pels senderistes espanyols. S'hi poden admirar les gorges del riu Túria, així com entreveure impressionants parets de més de 80 metres d'altura. També és possible travessar diversos ponts penjants.

Ruta dels Monestirs a la Ribeira Sacra, Galícia

A la Ribeira Sacra hi trobem infinitat de camins increïbles, cosa que fa que elegir entre ells sigui difícil... Però la ruta dels Monestirs és, sens dubte, una de las que valen la pena. La seva primera parada és el monestir de Sant Esteve de Ribas de Sil, i finalitza al monestir de Santa María de Mo Montederramo. Una opció ideal per als amants del patrimoni històric i natural del país.

Ruta del cares, Picos de Europa

El dels Picos de Europa està considerat com el Parc Nacional més visitat de la Península, i en ell hi podem trobar la Ruta del Cares. D'uns 12 quilòmetres de recorregut, la coneguda com a «divina gorja» travessa les províncies d'Astúries i Lleó. El seu nivell de dificultat és baix.

Ruta de Carles V, Càceres

Amb 25 quilòmetres i una durada estimada de 8 a 9 hores, la ruta de Carles V transcorre pels llocs per on va passar Carles I d'Espanya i V d'Alemanya. Proposem el recorregut entre Tornavacas i Jarandilla de la Vera fins a arribar al monestir de Yuste, a Càceres. Té algunes pujades bastant dures, però la vegetació, els rius i els monuments que hi ha pel camí són d'una gran bellesa.

Ruta de les finestres de Güimar, Tenerife

Els senders no només són cosa de la península. A Tenerife trobem les finestres de Güimar, una de les rutes més increïbles de l'arxipèlag canari. No obstant, no és apta per a aquells que pateixen vertigen... El camí travessa les parets del barranc de Badajoz, que es troben a 1.000 metres sobre el nivell del mar. I també transcorre per túnels totalment a les fosques. La seva longitud és de 18 quilòmetres, i es pot realitzar en aproximadament 8 hores.

Aquestes són algunes de les rutes de muntanya en un dia més ben valorades pels senderistes del país. Per descomptat, abans de realitzar qualsevol d'aquestes activitats és molt recomanable, si no indispensable, tenir en compte diferents aspectes com el nivell de dificultat, la predicció meteorològica, l'estat del terreny, etcètera. ¡La seguretat és sempre el primer!