20 de juny de 2018
20.06.2018
40 Años

Els perills que amaguen els draps de cuina

Els utilitzem per assecar estris o netejar superfícies, però són un niu de bacteris

20.06.2018 | 21:50
Els perills que amaguen els draps de cuina

Qualsevol que passi un temps en la cuina sap la importància de tenir un drap a prop per mantenir l'ordre i la neteja. Però, sabem el que pot arribar a contenir un drap de cuina?

Els draps, també les baietes, assequen i netegen estris i superfícies i en conseqüència es converteixen en uns perfectes transportadors de bacteris, gèrmens...

Segons un estudi de l'Agència de Protecció Sanitària britànica (HPA), el 56% dels draps analitzats en 120 establiments d'Anglaterra contenien nivells altíssims de bacteris, sobretot enterobacterias com E.coli, Staphylococcus aureus i Listeria.

L'ús d'un drap de cuina no hauria de ser superior a un dia | Getty Images

Com es propaga?

Rentar el drap de cuina de forma assídua és necessari però no suficient. Els draps es converteixen juntament amb les mans, els ganivets o la taula de tallar, una de les principals vies de formació i propagació de bacteris patògens en els aliments. Si un drap no està net, els bacteris poden passar a les mans i d'elles a les superfícies o utensilis de la cuina.

Com reduir els riscos?

  • Separar els draps que s'usen a les àrees on es manipulen aliments crus, de les zones d'aliments cuinats.
  • No assecar-se les mans amb un drap que abans s'hagi usat per manipular aliments crus, com carn o peix.
  • Desinfectar-los amb freqüència (no sobrepassar les 24 hores d'ús), encara que no és garantia que els bacteris no tornin a aparéixer.
  • Substituir-los per paper de cuina. En ser d'un sol ús es redueix el risc que els bacteris romanguin en una àrea, estri o aliment. Es recomana utilitzar el paper de cuina per a tot: assecar-se les mans, netejar els fogons, assecar la taula...
  • Evitar la humitat ja que és un gran aliat dels patògens.
Getty Images

Aquestes pautes són vàlides per a baietes o draps, la conservació dels quals ha de fer-se una vegada que s'hagin netejat bé amb sabó o lleixiu i s'han assecat.

Ara ja ho saps; potser el més brut en una cuina no siguin els plats havent dinat, sinó els draps de cuina, baietes, fregalls... Presumeix de cuina neta i evita sempre la humitat, que és el mitjà natural dels bacteris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook