El llit és el lloc de casa on passem més hores al dia. Si tenim en compte l'esperança de vida actual i que de mitjana una persona dorm unes 6 o 8 hores diàries, podem afirmar que dormim durant uns 20-25 anys de la nostra vida. Per això és molt important que el llit estigui net i amb els àcars i els microorganismes que s'hi poden instal·lar ben controlats. Àcars que també poden aparèixer de la mà dels peixets de plata, aquests insectes similars a les tisores que hi ha a les llars per la humitat.

Normalment, les persones que no renten els llençols sovint dormen sistemàticament amb més al·lèrgens del compte i això comporta un augment del risc de desenvolupar asma o al·lèrgia a la pols. I alerta, que no són pocs. Un estudi afirma que 1 de cada 3 britànics renta els llençols un cop l’any i les dades de la roba interior són encara més dramàtiques: un 10% dels homes i un 3% de les dones del Regne Unit no la renten fins que no se l’han posat com a mínim deu vegades. En aquest article t'expliquem que passa si no els canvies.

Beneficis de rentar els llençols

Per als que ja pateixin al·lèrgies estacionals -a la primavera o l'estiu- és essencial canviar i rentar els llençols freqüentment, ja que ajuda a reduir els efectes adversos per la seva anomalia del sistema immunitari.

Per aquests casos, és recomanable rentar els llençols més d'una vegada per setmana. És beneficiós, ja que està estudiat i comprovat que és un hàbit que aconsegueix prevenir malalties (a banda de reduir els efectes de les al·lèrgies).

Per a la resta de persones, es recomana canviar els llençols com a mínim un cop a la setmana. Això sí, cal airejar el llit cada matí i deixar que els llençols es ventilin amb la finestra oberta una estona abans de tornar-lo a fer.

Un estudi de Cambridge a guarderies afirma que rentar la roba del llit cada dia pot arribar a reduir la freqüència de gastroenteritis . També hi ha altres estudis que afirmen que netejar els llençols vita les infeccions en vies respiratòries.

A cada estació de l'any, el creixement d'àcars i altres microorganismes varia, per tant depenent de si estem en una època o altra haurem d'augmentar el nombre de rentats, o no. Per exemple, a l'estiu haurem de rentar els llençols més sovint ja que és quan més suem.

També, en cas que ens posem malalts o algú de casa nostra tingui al·lèrgia als àcars, es recomana rentar els llençols amb molta freqüència i amb aigua calenta, a uns 60 graus centígrads.

Evitar el contacte amb les mans o la roba bruta

Per minimitzar la brutícia que es pugui acumular entre els llençols i mantenir una higiene impecable, hem d'evitar els petits detalls que poden embrutar-los, com ara tocar-los amb les mans brutes o barrejar-los amb la roba bruta. Per tant, hem d'evitar seure o deixar coses al llit quan no estigui fet, ja que tota la brutícia s'enganxarà als llençols.

El pitjor enemic: la humitat

És important tenir en compte que el pas de microorganismes -com els bacteris i els fongs- d'una superfície a una altra és més fàcil si estan mullades. Hem d'evitar els mals hàbits de dormir amb els cabells humits després d'una dutxa o deixar la roba suada al llit, ja que deixarà més microorganismes impregnats a la superfície.

Si la roba és seca, la transmissió de microorganismes és baixa, però tot depèn del temps de contacte i la fricció.

També, és recomanable dutxar-se abans de dormir per eliminar la brutícia del cos que pot tacar els llençols, però sobretot, ens haurem d'assecar bé els cabells per no humitejar els llençols.