Millor que a la tintoreria

Així pots rentar plumífers i jaquetes a la rentadora perquè quedin com nous

El resultat farà que sembli que has dut les teves peces de roba a la tintoreria

Pedro G. Cuesta

Els plumífers o jaquetes de plomes són una peça molt habitual a l’hivern perquè és molt lleugera i, alhora, abriga. I ara que comença a fer calor és un bon moment de rentar-los i deixar-los llestos i nets a l'armari per la temporada vinent. Ara bé, perquè es mantinguin impecables, cal rentar-los amb delicadesa i evitar que les plomes que hi ha a l'interior s'aixafin o es deformin.

Tot i que no és una tasca complicada, moltes persones prefereixen portar el plumífer a la tintoreria o, si no, rentar-lo a mà, i així evitar problemes.

La bugada

Has de tenir en compte que no és complicat rentar aquest tipus de roba a la rentadora i deixar-la com nova sense que es faci malbé, i tampoc ho és aconseguir que s’eixugui ràpid, si se segueixen una sèrie de consells.

El primer i més important és llegir l’etiqueta de la peça per saber a quina temperatura màxima es pot rentar la jaqueta i el temps que necessita perquè quedi impol·lut. Si el plumífer no està gaire brut, n’hi hauria prou amb un programa curt a 30 graus de temperatura.

Quan ja sapiguem temps i temperatura, convé tancar la cremallera abans d’introduir la peça a la rentadora –perquè les dents d’aquesta no toquin la fibra– i girar-la.

Detergent i suavitzant

Posteriorment, s’afegeix el detergent adequat –totes les marques especifiquen les dosis adequades en funció de si la peça està poc o molt bruta, la duresa de l’aigua de la zona en la qual es viu i els quilos de roba que es vulguin rentar– i el suavitzant. Aquest també s'ha d'emprar en la seva quantitat justa, ja que no convé abusar-ne per no fer malbé la peça.

Si la jaqueta s'ha embrutat molt, és necessari activar un programa més intens. Les rentadores més actuals solen tenir programes específics per aquests casos. Si no n’hi ha, es pot posar un cicle de rentat per a peces sintètiques a baixa temperatura.

[object Object]

Un truc molt efectiu a l'hora de rentar roba farcida de plumes i que ajuda a millorar el resultat és ficar la peça o peces a la rentadora acompanyades d'unes pilotes de tenis o pàdel, que pesin, perquè vagin impactant contra la roba durant la rentada i, sobretot, durant el centrifugat. Així s'evitarà que les plomes s'amunteguin. El truc de les pilotes també funciona molt bé amb edredons o nòrdics.

L'assecatge

Quant a l'assecatge, és millor fer-lo amb una assecadora, perquè el material s'eixugui completament i alhora s'infli. Cal fer-ho almenys una hora o hora i mitja i amb les pilotes de pàdel o tenis que hem comentat abans.

Si no es té assecadora a casa, es pot penjar la peça a l’aire lliure, però convé fer-ho un dia de molt sol i sacsejar la peça i penjar-la de l’altre costat cada hora aproximadament, perquè no s’espesseixi el material interior. Abans de treure-la de l'estenedor, ens hem d’assegurar que està ben seca per tot arreu.

Una altra opció és col·locar-la recolzada en una taula i a sobre d’una tovallola que amari l’aigua i sacsejar-la també per evitar que es formin grumolls.