Tot i que uns dies més tard de l'habitual, el fred ja és aquí i els sistemes de calefacció de les cases es van encenent per mantenir-hi a dins una temperatura confortable. Però aquest any, cal anar alerta, perquè ens pot sortir molt car si no escollim la millor opció. El preu de l’energia s'ha disparat per la guerra d’Ucraïna i la inflació ha assolit dades històriques. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat el sector i ha descobert quina és l’opció més barata per escalfar la llar aquest hivern. 

L’entitat experta en consum remarca que les llars gastaran una mitjana «d'uns 750 euros a l'any en calefacció», si bé la xifra oscil·larà en bona mesura «en funció de la tecnologia i la tarifa escollides». I per triar la millor opció trasllada la teoria a un pla pràctic i calcula el cost de sis sistemes de calefacció «per a un habitatge de 90 m2 en una zona climàtica D (Madrid, Aragó i gran part de Castella i Lleó, per exemple)». 

L’anàlisi deixa molt clar quines són les pitjors opcions possibles: els radiadors elèctrics, amb un cost mitjà de 1.255 euros a l’any, i els acumuladors elèctrics (uns 1.046 euros a l’any). Tampoc surten gaire ben parats els convectors elèctrics, que fan servir una de cada cinc llars, sobretot a la zona del Mediterrani.

El sistema més utilitzat

A la part del mig de taula d’aquesta classificació hi ha el gas natural canalitzat, el sistema utilitzat per la majoria de llars espanyoles, segons recorda l’OCU, que la qualifica com «una opció interessant, sobretot si el sistema fet servir és una caldera de condensació», pels 683 euros de mitjana de cost anual que suposa de despesa per, com s'ha dit, un pis de 90 m2.

Però els millors sistemes per escalfar la llar són l’estufa de pellets, amb un desemborsament anual mitjà de 545 euros (caldrà estar alerta, però, perquè el preu de cada sac s'ha doblat). I el guanyador indiscutible són... les bombes de calor, l’elecció òptima, amb una despesa de 455 euros a l’any. Aquests aparells tenen la versatilitat, a més, de refrescar la temperatura a l'estiu.