Així ha estat el pas dels satèl·lits Starlink per Manresa

El fenomen s'ha pogut veure durant cinc minuts a diferents zones de la Catalunya central a 3/4 de vuit del vespre

El 'tren' de satèl·lits Starlink al seu pas per Sant Salvador aquest dilluns

El 'tren' de satèl·lits Starlink al seu pas per Sant Salvador aquest dilluns / Mar Bricollé

Redacció

Una sèrie de llums han travessat aquest dilluns al vespre el cel de Manresa. Eren els satèl·lits Starlink, llançats per l'empresa nord-americana Space X d'Elon Musk. De fet, aquest fenomen astronòmic artificial s'ha pogut veure a 3/4 de vuit a tota la regió central.

El "tren" de satèl·lits s'ha fet visible al cel de la capital del Bages a les 19:47 hores. En total, 45 satèl·lits han aparegut per l'oest i s'han mogut, en fila índia i amb poca separació entre uns i altres, cap a l'est.

A Berga i a Igualada han estat visibles un minut abans, a les 19:46 hores, i han tingut una trajectòria d'oest a nord-est.

El 'tren' de satèl·lits Starlink al seu pas per Cabrianes aquest dilluns

El 'tren' de satèl·lits Starlink al seu pas per Cabrianes aquest dilluns / Josep Guitart

Divendres el "tren" de satèl·lits Starlink tornarà a creuar el cel del país. A través de findstarlink.com es pot saber l'hora exacta de pas així com la seva trajectòria i orientació. També gràcies a See a Satellite Tonight pots consultar en temps real la ruta dels Starlink i molts altres satèl·lits que omplen el cel nocturn diàriament.

Un fenomen captat a les xarxes

No és la primera vegada que aquest tipus de satèl·lits són visibles. A principis de maig del 2021, la companyia de Musk va llançar un lot de 60 satèl·lits Starlink que van ser captats per múltiples usuaris a les xarxes socials. Tanmateix, aquests satèl·lits de telecomunicacions orbiten al voltant de la Terra des del 2019, però continuen cridant l’atenció i confonent moltes persones que ho presencien per primera vegada.

Quina funció tenen els satèl·lits Starlink?

Starlink és una xarxa satel·litària desenvolupada per SpaceX, empresa fundada per Elon Musk, que té com a objectiu portar internet a cada racó del planeta. La idea de Starlink és col·locar a l’òrbita terrestre baixa un total de 12.000 satèl·lits, dels quals prop de 2.400 ja estan operatius a l’espai.

Així, l’empresa Starlink pretén crear una ‘constel·lació’ de satèl·lits d’internet que orbitin al planeta Terra per donar servei d’internet de banda ampla, cobertura mundial i baixa latència a un baix cost. Es tracta del principal projecte de SpaceX, que, als seus començaments, va ser pensat en una potencial colonització de Mart per part de l’ésser humà.

La companyia ha desenvolupat exitosament, entre altres projectes, les naus de càrrega reutilitzable Dragon i Dragon 2, i la segona ha portat astronautes a l’Estació Espacial Internacional.