Plat molt útil

Els metges demanen eliminar-lo dels sopars: té fama de saludable, però no ho és

És molt ràpid i fàcil de preparar i és boníssim, però...

Molta gent es fa un biquini per sopar ràpid

Molta gent es fa un biquini per sopar ràpid / Arxiu/EPC/Amina Filkins

Redacció

Hi ha certs plats que no són tan saludables com semblen. El cas de què us parlarem a continuació fa referència a un dels sopars més populars a casa nostra. És molt ràpid i fàcil de preparar i és boníssim, però cal tenir present que pot ser perjudicial per a la nostra salut, segons adverteixen metges i nutricionistes. 

Es tracta, ni més ni menys, que del famós biquini o sandvitx mixt, que es prepara amb pa de motlle, pernil dolç i formatge. Però abans de posar-te les mans al cap i eliminar-lo per sempre de la teva dieta, has de saber perquè els experts recomanen evitar-lo: el problema rau en la qualitat dels ingredients que se solen utilitzar per a aquest entrepà. T’ho expliquem a continuació.

Pa blanc de motlle

En primer lloc, parlem del pa. Normalment, per fer un biquini es fa servir un pa blanc de motlle. En la majoria dels casos, aquest aliment està elaborat amb farines refinades sotmeses a uns processos que redueixen la seva qualitat nutricional, a diferència del pa integral. Així, el pa blanc pot ser negatiu per a la salut perquè eleva els nivells de sucre en sang, augmenta la tendència a acumular greix i pot produir un efecte inflamatori al nostre cos. 

Pernil dolç

Unes làmines de pernil dolç

Unes làmines de pernil dolç / Arxiu

El següent ingredient controvertit que conté l'entrepà mixt és el pernil que utilitzem. A l’hora de comprar un pernil dolç o cuit al supermercat, és molt important fixar-se en la llista d’ingredients i, molt especialment, en el percentatge real de carn de porc que conté l’embotit que volem endur-nos cap a casa. Tot i que et pugui sorprendre, hi ha pernils que només contenen un 55% o 60% de carn real i la resta d’ingredients afegits no són els més recomanables per a la salut. L’ideal és utilitzar un pernil cuit que contingui, com a mínim, un 85% de carn de porc. Observa bé l'etiqueta!

Formatge

Per últim, hem de parlar del formatge. Per desgràcia, sovint els formatges que s’utilitzen per fer sandvitxos o entrepans són de baixa qualitat –com els típics ‘tranchetes’– que contenen ingredients afegits com olis refinats o additius que els converteixen en ultraprocessats. Segons els nutricionistes, perquè un formatge es consideri de bona qualitat ha d'estar fet a base de llet, sal, ferments làctics i quall, i a l'etiqueta no hi hauria d'haver gaires ingredients més.

[object Object]

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) és qui ho va advertir ja el 2015 i ara el seu avís torna a córrer de boca en boca: l’entrepà d’embotit, un dels que més es prepara per a grans i petits, no és sa i, a més, se'l relaciona amb un tipus concret de càncer. T'ho expliquem en aquest altre article.

Així doncs, creus que continuaràs menjant sandvitx per sopar? Potser si canvies el tipus de pa, et comences a fixar en l'etiqueta del pernil dolç i canvies el tipus de formatge per un altre de més sa, segur que pots gaudir d'una nit de sandvitx, però sense fer que la teva salut se'n senti ressentida. Menjar sa és senzill si saps com fer-ho!